Izvor: B92, 10.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tanić ponovo svedočio o Kosovu

Hag -- Ratomir Tanić svedočio na suđenju šestorici političkih, vojnih i policijskih zvaničnika Srbije optuženih za zločine na Kosovu.

Nakon što je u maju 2002. godine puna četiri dana svedočio na suđenju Slobodanu Miloševiću, Ratomir Tanić se danas vratio u Hag da bi svoj insajderski iskaz ponovio i u tom postupku. Kao i u maju 2002. godine, Tanić i danas svedoči pod svojim - istina bivšim - imenom, ali sa zaštićenim likom, a ovog mu je puta izmenjen i glas.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Pošto je uključen u Tribunalov program relokacije svedoka, Tanić je dobio novo prebivalište i identitet, a zaštita lika i glasa su mu odobreni kako ga neko od njegovih novih suseda u sredini u kojoj živi ne bi prepoznao kao svedoka na suđenju pred Haškim tribunalom.

Srbiju je, kako je rekao, napustio nakon što su u oktobru 1999. godine nepoznate osobe kidnapovale njega i suprugu i nekoliko ih dana mučile u nekom privatnom zatvoru.

Tanić se danas predstavio kao bivši aktivista Građanskog Saveza Srbije i stranke Nova demokratija, kao i saradnik Službe državne bezbednosti Srbije od svoje 22. godine, prvo kao spoljni saradnik da bi zatim, kako je rekao, prešao u viši nivo saradnje.

Na početku današnjeg svedočenja Tanić je, kao i u maju 2002, govorio o "diskretnom političkom dijalogu” koji je, sa predstavnicima ostalih stranaka tadašnje vladajuće koalicije (SPS, Nova demokratija i JUL) između 1995. i 1997. godine vodio sa liderima kosovskih Albanaca. Autorizaciju za te pregovore Tanić je, tvrdi, dobio od samog Miloševića.

Cilj "diskretnog političkog dijaloga” je bio da se dođe do političkog rešenja kojim će se sprečiti oružani sukob i internacionalizacija kosovskog problema.

Milošević je, smatra Tanić, u početku "iskreno težio političkom rešenju”, ali se negde sredinom 1997. predomislio i odjednom postao opsednut brojem kosovskih Albanaca, tvrdeći da ih ima manje od milion, tako da ne mogu da traže nikakvu autonomiju budući da ne čine ni polovinu stanovništva na Kosovu.

Nakon toga, Milošević i njegovi saradnici počeli su da pripremaju vojno rešenje kosovskog problema, zbog čega je Tanićeva stranka, Nova demokratija, napustila vladajuću koaliciju.

Tanić je tokom današnjeg svedočenja pomenuo dvojicu od šestorice optuženih. Za Milana Milutinovića je rekao da nije uvek delio Miloševićeve ideje, ali je izvršavao njegove naloge i dezinformisao je međunarodnu zajednicu o namerama Srbije.

Za Nikolu Šainovića tvrdio je da je ometao rad Državne bezbednosti i policije kako bi se na Kosovu stvorila takva situacija koja se ne može rešiti drugim putem osim ratom.

U istom cilju Milošević i njegovi saradnici su, tvrdi Tanić, pred kraj 1997. godine odbili ponuđenu zapadnu pomoć za eliminisanje albanskog terorizma na Kosovu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.