Izvor: B92, 16.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tanić neće da kaže za RTS

Hag -- Svedok optužbe Ratomir Tanić odbio je kaže koji ga je zvaničnik NATO-a obavestio da će biti bombardovana zgrada Radiotelevizije Srbije.

On je ostao pri iskazu da je tu informaciju preneo Slobodanu Miloševiću. Tadašnji savetnik predsednika Nove demokratije i dugogodišnji saradnik DB-a Srbije, ali u jednom periodu saradnik i britanske obaveštajne službe, Tanić svedoči na suđenju bivšem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću i petorici kooptuženih za zločine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nad kosovskim Albancima.

Tokom unakrsnog ispitivanja, branilac optuženog generala Nebojše Pavkovića, advokat Džon Akerman, insistirao je da mu Tanić odgovori ko je "visoki zvaničnik NATO" koji ga je, po njegovom svedočenju, obavestio da će RTS biti bombardovan.

"Je l' vi hoćete da me posvađate sa Zapadom? Ne mogu da odgovorim na to pitanje", uzvratio je Tanić.

Na pitanje branioca šta tačno znači njegova izjava da je "lično preneo Miloševiću" tu informaciju, svedok je odgovorio da to znači da je "informaciju lično preneo preko sredstava komunikacije DB-a Srbije" i da je siguran da je Milošević informaciju dobio i iz drugih izvora.

Branilac optuženog policijskog generala Sretena Lukića, Branko Lukić, ispitivao je Tanića o njegovoj tvrdnji da je u proleće 1999. lično u DB-u Srbije saslušao tajno snimljen razgovor Lukića sa optuženim Nikolom Šainovićem o prikrivanju tela ubijenih Albanaca u selu Račak.

Tanić je ostao pri tvrdnji iz glavnog iskaza da mu je taj snimak pustio zvaničnik DB-a Srbije, ali ni njega nije želeo da imenuje. "Ne mogu da to kažem, ta osoba bi se verovatno osetila ugroženom ili bi bila ugrožena", odgovorio je svedok.

Na pitanje zašto ni u jednom od sedam razgovora sa tužiocima, niti tokom svedočenja na suđenju Slobodanu Miloševiću nije pomenuo da

je saslušao traku, već samo da je čuo da je poseduje jedna zapadna sila, Tanić nije mogao da pruži jasan odgovor.

Branioci su posle toga zatražili da sudija Ijan Bonomi svedoka primora da otkrije identitet osoba koje je pominjao u svedočenju, što je predviđeno pravilima. Sudsko veće time će se baviti sutra.

Za progon kosovskih Albanaca optuženi su, pored Milutinovića, Šainovića, Pavkovića i Lukića, i generali Dragoljub Ojdanić i Vladimir Lazarević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.