Tango okružen bojama

Izvor: Šumadija Press, 27.Nov.2015, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tango okružen bojama

Umetnik mora imati nešto što će da prenese publici. Ukoliko nema, onda to nije umetnost“.

Ovako Aleksandra Rakonjac, mlada kragujevačka slikarka, opisuje suštinu slikarstva. U svom stvaralaštvu ona se opredelila da se bavi snom, a opus svojih slika imenovala je kao „Negiranje postojanja samo jedne stvarnosti“.

Od najranijeg detinjstva bila sam okružena bojama, jer je moj deda bio slikar amater, tako da, iako nije uvek bilo lako ostati >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << na tom putu, nikada nije bilo dileme čime želim da se bavim i veoma sam srećna što sam istrajala u tome. Ipak, najveći uticaj ne mene imao je Salavador Dali čiju sam knjigu rano dobila, a i danas je nosim svuda sa sobom – kaže Aleksandra, devojka koja pored ljubavi prema slikanju ima i titulu master primenjeni umetnik.

Tokom studija bila je stipendistkinja više republičkih i lokalnih fondova koji nagrađuju najbolje studente. Međutim, po završetku fakulteta, kao i većina njenih kolega, ostala je „na teretu roditeljima i bez ikakvih primanja“.

Tek kada završite sve studije shvatite da ste na tom putu prepušteni sami sebi. Od prodaje slika kod nas ne može da se živi, najviše zato što ne postoji neko umetničko tržište, što je veliki problem, naročito za mlade slikare. U inostranstvu je situacija mnogo bolja i zato većina mladih teži upravo tom tržištu – kaže Aleksandra.

Ipak, dodaje, to nužno ne mora da podrazumeva i odlazak iz zemlje, jer danas internet daje mnogo mogućnosti kojih ranije nije bilo.

U slobodno vreme Aleksandra od nedavno uzima časove tanga, u čemu toliko uživa da ples zove „prečicom za sreću“. Zašto je imala četvorku iz likovnog u školi, koliko je bilo teško istrajati u nameri da se bavi slikarstvom, šta je to FILUM doneo Kragujevcu, kao i kakvi su joj planovi za budućnost, pogledajte u novoj, 16. epizodi, serijala „Dobar dan, kako ste?“.

Projekat “Dobar dan, kako ste?” realizuje se u produkciji Novinske agencije Rakurs, u saradnji sa Radio-televizijom Kragujevac i portalom Šumadijapres, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

Nastavak na Šumadija Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.