Tanasković: Izetbegović računa na Tursku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Feb.2012, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tanasković: Izetbegović računa na Tursku

BANJALUKA -

Srpski orijentalista Darko Tanasković smatra da se deo sarajevskih političara još više okrenuo prema Turskoj kada su shvatili da zapadne sile odbijaju da budu promoteri bošnjačke nacionalne politike.

"Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović računa na snažnu pomoć Turske, jer više nema nikog drugog kome bi mogao da se obrati za pomoć. Okretanje kursa dobrog dela međunarodne zajednice izaziva nervozu u bošnjačkom vrhu, zbog čega podrška >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Turske još više dobija na značaju", rekao je Tanasković.

On je istakao da se takva politika potpuno podudara sa turskim ambicijama na Balkanu, čiji je glavni promoter turski premijer Tajip Erdogan, preneli su banjalučki mediji.

"To je loše za odnose unutar same BiH, jer možemo samo zamisliti kakve bi reakcije u bošnjačkoj javnosti bile kada bi neki srpski političar proglasio ruskog premijera Vladimira Putina za zajedničkog lidera, ili da Hrvati takav epitet daju nemačkom kancelaru Angeli Merkel", naveo je Tanasković.

Izjava Izetbegovića tokom posete Ankari da je Erdogan "naš zajednički lider", prema mišljenju Tanaskovića, ukazuje na nemogućnost traženja konstruktivnih rešenja unutar BiH, pa se pribegava ovakvim nesmotrenim izletima.

Zamenik ministra spoljnih poslova BiH Ana Trišić Babić kaže da je veliko pitanje da li Izetbegović može da govori u ime celog bošnjačkog nacionalnog korpusa, pogotovo ako se uzme u obzir da je na prošlim izborima ostvario tesnu pobedu.

"Čisto sumnjam da bi se i svi Bošnjaci složili sa Izetbegovićem da im neki stranac bude lider. Mislim da ova izjava više govori o tome da deo političkih snaga u ovoj zemlji niti može, niti želi da sopstvenom zemljom upravlja zajedno sa ostalim narodima. Zato stalno pozivaju u pomoć neke strane sile, bilo da je u pitanju OHR, Turska ili neko treći", poručila je Trišićeva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.