Izvor: Nezavisne Novine, 20.Jan.2016, 09:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tampere: Klovnovi protiv Odinove vojske

TAMPERE - I dok je nedavno Odinova vojska, neformalna policija koja patrolira finskim gradovima, postala svjetska vijest, nedavno se u gradu Tampere pojavila i njihova opozicija; klovnovi koji se zovu LOL ili Loldiers of Odin, što je zapravo svojevrsna farsa i ismijavanje Odinove vojske.

Klovnovi su se prvi put na ulicama Tamperea pojavili tokom vikenda, a na snimku se vidi kako u stopu prate Odinove vojnike, s tim da s vremena na vrijeme stanu i poigraju se u snijegu, a zatim počnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << da trče oko njih, u namjeri da ih iziritiraju.

Klovnovi, "naoružani" hulahopom i dječjim igračkama, bili su prava atrakcija na ulicama Tamperea. I dok u saopštenju Odinove vojske stoji da su oni tu kako bi obezbjeđivali finske ulice, tako su i klovnovi izdali svoje saopštenje u kojem tvrde da i oni "finske ulice čine bezbjednijim, ali i ljepšim i srećnijim". Podsjećanja radi, grupe maskiranih ekstremnih desničara obučenih u crno i sa vikinškim simbolima već neko vrijeme patroliraju ulicama širom Finske, a sve kako bi građane štitili od migranata.

Krajem prošle godine u gradiću Kemi grupa mladića oformila je Odinovu vojsku, nazvanu po vikinškom bogu. Grupa je pogotovo postala aktivna nakon što je na proslavi Nove godine i u Helsinkiju zabilježeno nekoliko seksualnih napada na žene. Grupa još nije pokazala znakove nasilja i jedino tvrdi da želi da pomogne policiji koja se, kako navode, teško nosi sa svojim zadacima.

Policija ih zasad pušta da patroliraju ulicama, navodeći da to nije zločin. U policiji su potvrdili da se stopa seksualnog uznemiravanja u Finskoj skoro udvostručila u odnosu na prošlu godinu, ali ne žele da to povezuju sa brojnim tražiocima azila. Ipak, finska vlada jasna je da ne dopuštaju nikakve paravojne formacije.

"Da razjasnimo jednu stvar: jedino policija može održavati red u ovoj zemlji, niko više", rekao je premijer Juha Sipila.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.