Talibani u velikoj dilemi posle pogibije lidera

Izvor: B92, 22.Maj.2016, 22:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Talibani u velikoj dilemi posle pogibije lidera"

Glavnokomandujući američke vojske za Bliski istok general Džozef Votel izjavio je da ubistvo vođe avganistanskih talibana predstavlja dilemu za pobunjenike.

Votel je izjavio novinarima tokom posete Jordanu da će talibani biti suočeni s teškim izborom u nastojanju da izaberu novog vođu koji će zameniti Muhameda Ahtara Mansura.

Avganistanske vlasti potvrdile su danas da je vođa avganistanskih talibana ubijen u subotu u američkom napadu bespilotnom letelicom u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pakistanskoj provinciji Beludžistan na granici s Avganistanom.

Talibanski komandant mula Abdul Rauf je prethodno izjavio agenciji AP da je Mansur ubijen u napadu u pograničnom području između Avganistana i Pakistana.

Državni sekretar SAD Džon Keri pohvalio je danas akciju američkih snaga za specijalne operacije u kojoj je ubijen Mansur. Keri je rekao da je Mansur predstavljao stalnu neposrednu opasnost i pozvao talibane da se uključe u mirovne pregovore s avganistanskom vladom.

Mansur je izabran za vođu talibana kada je prošlog leta zvanično potvrđeno da je vođa pobunjenika i osnivač njihovog pokreta mula Mohamed Omar mrtav, dve godine pošto je poginuo.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.