Talibani su osvojili

Izvor: B92, 06.Avg.2021, 23:05

Talibani su osvojili

Talibani su u petak osvojili Zarandž, prestonicu provincije Nimroz u jugozapadnom Avganistanu, na granici sa Iranom.

Hadži Nabi Barahave, zamenik guvernera te provincije, potvrdio je za Glas Amerike da su talibani preuzeli kontrolu nad gradom i da su se avganistanske bezbednosne snage povukle u okrug Delaram, u Nimrozu.

"Grad Zarandž pao je u ruke talibana koji se preuzeli kontrolu nad kancelarijom guvernera. Avganistanske bezbednosne snage su rasturene. Pripadnici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Nacionalnog direktorata za bezbednost (NDS) borili su se protiv talibana sat vremena. Trenutno, vladine snage kontrolišu samo okrug Čahar Burdžak", rekao je Barahave.

On međutim nije precizirao da li su se snage NDS-a predale i povukle, ali je dodao da talibani kontrolišu tri od pet okruga u provinciji.

Portparol Talibana tvitovao je da su kuća guvernera, policijski kompleks i druge vladine zgrade pod njihovom kontrolom, dok se na pro-talibanskim nalozima na društvenim mrežama postavljene slike i snimci ekstremista ispred vladinih zgrada.

Avganistanski novinar Bilal Sarvari rekao je da su talibani po svemu sudeći koristili istu taktiku kao u drugim delovima zemlje - unapred su pregovarali sa plemenskim liderima.

“Lideri i drugi su navodno kontaktirali pokrajinsku vladu i zahtevali od nje da se preda talibanima bez borbe", rekao je Sarvari i dodao da je tokom noći neko istakao talibansku zastavu u centru grada što je izazvalo paniku.

Novinar Radija Slobodna Evropa Frud Bezhan opisao je Zarandž kao "izolovani grad u dalekoj jugozapadnoj provinciji Nimroz", koji nije ni "veliki grad" a čak ni "grad".

Međutim, riječ je o jednoj od velikih tranzitnih trgovinskih ruta sa Iranom, kao i za krijumčarenje ljudi. Prema pisanju lokalnih medija, veliki broj Avganistanca je očekivao napad talibana i pokušao je da pobegne u Iran, ali su ih zaustavili graničari i vratili nazad.

Žestoke borbe se nastavljaju u nekoliko avganistanskih gradova. Talibani su u petak ušli u delove Šerbegana, prestonice provincije Jovzdžan. Portparol avganistanskog Ministarstva odbrane je međutim ustvrdio da su avganistanske snage povratile kontrolu nad gradom, što nije bilo moguće potvrditi iz nezavisnih izvora.

Talibani su takođe u Kabulu ubili šefa medijskog odseka avganistanske vlade Davu Kana Menapala.

Menapal, direktor Vladinog centra za medije i informacije, ubijen je u dobro obezbeđenoj zoni avganistanske prestonice. Talibani su u kratkom saopštenju, prosleđenom medijima, preuzeli odgovornost za napad - najnoviji u nizu ubistava visokih vladinih zvaničnika za koja su odgovorni pobunjenici.

Vršilac dužnosti američkog ambasadora u Kabulu Ros Vilson osudio je ubistvo Menapala.

"Zgroženi smo ubistvom Dave Kana Menapala, za koje je odgovoran Taliban. Bio je prijatelj i kolega, koji je tokom karijere bio usredsrđen na pružanje istinitih informacija svim Avganistancima o Avganistanu. Tim ubistvima se krše ljudska prava i sloboda govora Avganistanaca", tvitovao je Vilson.

U međuvremenu, specijalna izaslanica Ujedinjenih nacija (UN) za Avganistan Debora Lajons rekla je u petak da je rat u toj zemlji ušao u "novu, smrtonosniju i razorniju fazu" i da je prošlog meseca ubijeno više od hiljadu civila.

Lajons je upozorila da se zemlja kreće ka "katastrofi" i od Saveta bezbednosti UN zatražila da uputi "nedvosmislenu" poruku da se napadi na gradove "moraju odmah zaustaviti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.