Talibani pod sumnjom

Izvor: Politika, 11.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Talibani pod sumnjom

U napadu u Pešavaru 18 mrtvih, a među njima i dva člana misije Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice

Prema izveštajima agencija

Pešavar – Bilans žrtava u terorističkom napadu na luksuzni hotel u pakistanskom gradu Pešavaru povećao se na 18, a povređeno je najmanje 60 ljudi. Među poginulima su i dvoje zaposlenih u Ujedinjenim nacijama i to državljanin Srbije Aleksandar Vorkapić (44), koji je bio član misije Visokog komesarijata >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za izbeglice (UNHCR), kao i Perseveranda So (52) sa Filipina, koja je radila u Fondu UN za decu i omladinu (Unicef).

Eksplozija se dogodila kada su u utorak oko 22 časa po lokalnom vremenu najmanje trojica napadača, uz pucnjavu automatskim oružjem, kamionetom probila bezbednosne prepreke da bi stigli do ulaza u hotel gde su aktivirali oko 500 kilograma eksploziva. Prema pojedinim nezvaničnim informacijama, sumnja se da su u ovoj terorističkoj akciji bila korišćena dva vozila.

„Eksplozija je bila tako snažna da je vozilo letelo do četvrtog sprata hotela”, rekao je za AFP Šafjulah Kan, policajac koji je bio na uviđaju.

Luksuzno zdanje hotela sa pet zvezdica „Perl kontinental” je delom u ruševinama dok je na parkingu posle eksplozije ostala ogromna rupa. Policajci i spasioci su od sobe do sobe u potrazi za poginulima i povređenima. Šafjulah Kan sumnja da je osam do desetoro ljudi, ako ne i više, i dalje zarobljeno u ruševinama. Napad se dogodio iako je hotel bio prilično dobro čuvan a i nije u blizini glavnih saobraćajnica.

„Prvo su ciljali obezbeđenje i njih onesposobili. Posle toga je vozilo stiglo do hotela. Napad je bio vrlo dobro organizovan”, rekao je Mijan Iftikar Husain, ministar za informacije Severozapadne pogranične provincije. On je kazao za AFP da je eksplozija reakcija na vojnu ofanzivu u dolini Svat i oblasti Malakand, dodajući da se u budućnosti ne može isključiti mogućnost ove vrste terorističkih napada. Pakistanski premijer Raza Gilani i generalni sekretar UN Ban Ki Mun oštro su osudili teroristički napad.

Predstavnici zvaničnog Islamabada i Vašingtona su, inače, nedavno pregovarali o tome da zgrada ovog hotela postane sedište konzulata Sjedinjenih Američkih Država u Pešavaru. Za sada niko nije preuzeo odgovornost za ovaj sedmi po redu teroristički napadu u proteklih mesec dana u pakistanskom gradu od dva i po miliona stanovnika. Ipak, sumnja se da su za eksploziju odgovorni talibani, koji su pre deset dana najavili velike napade na gradove u znak odmazde za ofanzivu pakistanske vojske u dolini Svat i oblastima Buner i Donji Dir.

Osim toga, izveštače stranih medija je haos posle eksplozije podsetio na prošlogodišnji teroristički napad kada je u hotelu „Meriot” u Islamabadu poginulo pedesetak ljudi, ali i na prošlomesečni na policijsku stanicu u Lahoru kada su poginule 24 osobe. Za napad u Lahoru okrivljena je zabranjena pakistanska ekstremistička grupa Tehrik-e-Taliban, koja je najavila „još velikih napada”.

Analitičari smatraju da bi trebalo očekivati još ovakvih terorističkih akcija širom Pakistana, budući da će pakistanska vojska svoju ofanzivu protiv talibana i ostalih ekstremističkih grupa najverovatnije nastaviti pohodom na provinciju Vazirstan, koja je praktično autonomna islamistička regija u kojoj bez problema borave talibani i pripadnici Al Kaide.

N. R.



[objavljeno: 11/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.