Talibani oteli 300 đaka

Izvor: RTS, 01.Jun.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Talibani oteli 300 đaka

Naoružani ekstremisti presreli konvoj autobusa i kidnapovali oko 300 đaka i njihovih profesora koji su napuštali Severni Vaziristan, glavno uporište talibana u Pakistanu. Još uvek niko nije preuzeo odgovornost za napad.

Samo dan nakon krvavog obračuna pakistanske vojske i pobunjenika na severu zemlje,  talibanski ekstremisti presreli su kolonu autobusa i kindapovali oko 300 učenika i profesora na severozapadu Pakistana, saopštila je lokalna policija.

Oko 30 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << autobusa i drugih manjih vozila prevozili su đake jedne muške škole kroz Severnu Vaziristan, glavno uporište talibanskih ekstremista u Pakistanu.

Za sada je poznato da su estremisti, naoružani automatskim oružjem i ručnim granatama, presreli konvoj autobusa i bez većih poteškoća izvršili otmicu. Još uvek niko nije preuzeo odgovornost za napad.

"Vozač jednog od autobusa i jedan student koji su uspeli da pobegnu otmičarima obavestili su policiju da je njihove kolege kidnapovala grupa talibana, ali nisu precizirali detalje napada", rekao je Rojtersu glavni policijski zvaničnik regiona Severni Vaziristan.

U jučerašenjem sukobu koji je trajao satima, pakistanska vojska ubila je 40 pobunjenika u regionu Južni Vaziristan, blizu granice s Avganistanom. U akciji je poginulo i četiri pripadnika pakistanskih bezbednosnih snaga.

Vojska drži pod kontrolom Mingor, glavni grad doline Svat, što je važna pobeda u ofanzivi protiv ekstremista. Do sada je ubijeno 1.200 talibana. Bežeći iz zone sukoba, domove je napustio dva miliona ljudi, ali se posle oslobađanja Mingore očekuje povratak izbeglih.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.