Izvor: Blic, 01.Apr.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Talibani odbacili predlog SAD za pomirenje

Talibanski pobunjenici danas su odbacili ponudu SAD za "časno pomirenje" i saopštili da je povlačenje stranih vojnika iz Avganistana jedini način da se okonča rat u toj zemlji.



Američka državna sekretarka Hilari Klinton juče je na međunarodnoj konferenciji o Avganistanu u Hagu rekla da talibanima koji se odreknu terorizma, treba ponuditi "časno pomirenje", odnosno omogućiti im da se integrišu u društvo.

Portparol talibana Zabibula Mudžahid je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rekao da je ta mogućnost i ranije pominjana. Američki predsednik Barak Obama je u martu govorio o mogućnosti da se stupi u vezu sa umerenim talibanima.

"Morali bi da krenu i pronađu umerene talibane, njihovog vođu i da razgovaraju s njim. To je ludačka ideja", rekao je Mudžahid u telefonskom razgovoru za Rojters sa nezponate lokacije.

On je ocenio da Obamin plan za slanje još 21.000 vojnika u Avganistan, gde se već nalazi 70.000 stranih vojnika, samo pokazuje da SAD žele da se rat nastavi. Mudžahid je rekao da za talibane "nema drugog načina" i da žele svoju slobodu i nezavisnost.

Nakon operacije predvođene SAD 2001. godine u Avganistanu u kojoj je svrgnut talibanski režim, talibani su se ponovo grupisali i organizovali napade prvobitno na jugu i istoku, gde se nalaze njihova uporišta, a zatim i u blizini Kabula.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.