Talibani i dalje održavaju bliske veze sa Al Kaidom

Izvor: B92, 01.Jul.2020, 23:54

"Talibani i dalje održavaju bliske veze sa Al Kaidom"

Teroristička organizacija Al Kaida sačuvala je "bliske veze" sa talibanima u Avganistanu i u njenom je interesu da napada zapadne snage u regionu.

To je večeras saopštio Pentagon.

Talibani su se u februaru, kada su potpisali dogovor sa SAD, obavezali da će sprečiti Al Kaidu da koristi Avganistan kao utočište ili mesto za sprovodjenje napada.

Medjutim, talibani su nastavili saradnju sa regionalnim ogrankom Al Kaide koji je odgovoran za terorističke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << napade u SAD 11. septembra 2001. godine, navodi se u izveštaju američkog Ministarstva odbrane.

"Taj ogranak Al Kaide i dalje podržava i saradjuje sa talibanskim borcima u cilju slabljenja avganistanskih vlasti a u njegovom dugoročnom interesu su napadi na američke i zapadne snage u regionu", navodi se u šestomesečnom izveštaju Pentagoina objavljenom na zahtev Kongresa.

Vašington i talibani su krajem februara u Dohi potpisali sporazum koji vlada u Kabulu nije ratifikovala. Tim sporazumom je predvidjen odlazak stranih snaga iz Avganistana do maja 2021. Zauzvrat, pobunjenici bi avganistanskoj vladi dali bezbednosne garancije i obavezali se na pregovore.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.