Talentovani đaci u Idvoru

Izvor: RTS, 28.Jul.2019, 21:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Talentovani đaci u Idvoru

Najuspešniji učesnici državnih takmičenja u znanju iz fizike, matematike i programiranja okupili su se u Idvoru, gde je u toku naučno edukativni kamp "Mihajlo Pupin".
Svakog leta u Idvoru se sastanu naši najbolji mladi matematičari i fizičari, đaci kojima je želja da uče i na raspustu i to nešto što je nadogradnja nastavnog programa. Ove godine u desetodnevnom naučnom kampu boravi 15 učenika, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od čega su 9 bili ili jesu državni prvaci iz fizike.

"Ovde sam prvi put, drago mi je što sam pozvana. Ovde programiramo razne simulacije iz fizike i zaista je divno, jedno novo iskustvo", kaže Marija Novaković, iz Šapca.

"U programskom šahu sam prvak sveta u pravljenju i komponovanju šahovskih problema, a u fizici sam bio ove godine na državnom takmičenju", ističe Ilija Serafimović iz Pančeva.
"Ovde u kampu mi se veoma sviđa, dobro je druženje, učim nešto novo. Nisam nikad pre programirao i jako mi se sviđa", navodi Milutin Marko iz Zrenjanina.
I u rodnom mestu Mihajla Pupina, iako ima samo 800 stanovnika, ima talentovane dece, učesnika na državnim takmičenjima.
"Možda baš zato što je malo mesto, izgleda kao privatna škola i lakše nam je da naučimo sa profesorima, ima više dodatne nastave. A možda ima nešto u tome što je Mihajlo Pupin bio u ovom selu", kaže Duško Filipović iz Idvora.
Kamp organizuje Regionalni centar za talente iz Pančeva, koji već godinama pomaže đacima da steknu što više znanja iz različitih oblasti.
"Radi se primena programiranja u fizici, JAVA i još jedan program, to su neke stvari koje učenici nemaju priliku da rade u školi. I sa ovom decom to se može u ovako kratkom vremenu uraditi", objašnjava Dragoljub Cucić iz Regionalnog centra za talente.
Učesnici kampa posetiće i Institut za fiziku u Beogradu, gde će videti najsavremenije laboratorije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.