Talenti upisani pre ostalih đaka

Izvor: RTS, 03.Jul.2014, 10:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Talenti upisani pre ostalih đaka

Veliki broj đaka i ove želeo je da upiše neku srednju umetničku školu, Matematičku, Filološku gimnaziju ili škole u kojima je deo nastave na stranom jeziku. Oni su, osim završnog, ranije polagali prijemni ispit, a oni koji nisu položili, mogu sada da upišu neku drugu školu.

Dok jedni iščekuju konačnu rang listu kako bi se upisali u srednje škole, drugi su već upisani.

Najveće interesovanje vladalo je za Matematičku gimnaziju i matematička odeljenja, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dok su dizajnerske škole ove godine bile manje popularne. U muzičkim školama je opet bilo prekobrojnih.

Sara Kotur, učenica Prvog razreda gimnazije i Drugog razreda srednje muzičke škole "Stanković", kaže da je odabrala da ide u srednju muzičku jer joj je trombon „baš lepo krenuo"

„Bila sam na mnogim takmičenjima i osvajala sam super mesta. Ako ste dobar đak i ako ste uspešni na svom instrumentu možete da se upišete kako god bilo", smatra Sara.

Njena koleginica Anšela Dinić upisala je gimnaziju u muzičkoj školi "Stanković" zato što je odlučila da se bavi muzikom i nema ni jednu drugu želju.

U srednjoj muzičkoj školi "Stanković" upisana su dva odeljenja. Oni koji su položili prijemni, a nisu mogli ovde da se upišu, upućeni su u druge škole. Da škola ima veći prostor, odnosno novu zgradu, na šta se godinama ukazuje, mogla bi da školuje daleko više đaka.

Direktor "Stankovića" Obrad Nedeljković napominje da se akcenat stavlja na to da se kod njih upisuju pre svega „njihova"deca, jer je to i niža škola i srednja škola.

„Deca koja su došla sa strane imaju vrlo pristojno znanje. Mi imamo vrlo rigorozan prijemin ispit. Svake godine se u školi 'Stanković' pred sam prijemni ispit okupe svi direktori škola beogradskih, dođe gospodin iz Ministarstva Vinko Kovačević, donese nam testove. Ti testovi su vrlo ozbiljni i onda na osnovu testova i bodovanja mi formiramo razrede", objašnjava Nedeljković.

Jedan broj učenika koji je pohađao sedmi i osmi razred osnovne škole pri Matematičkoj gimnaziji nije položio prijemni ispit. A bilo je tri puta više kandidata nego slobodnih mesta.

„Verujem da smo izabrali najbolje i da ćemo i u toj novoj generaciji imati dece koja će nas na međunarodnim takmičenjima predstavljati i doneti nam opet zlatne medalje kao što je do sada bilo", ističe direktor Matematičke gimnazije u Beogradu Srđan Ognjanović.

Za one koji upusuju gimnazije, četvorogodišnje i trogodišnje srednje stručne škole 6. jula biće objavljen raspored po školama, a sam upis je 7. i 8. jula.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.