Taktikom do mesta u klupi

Izvor: Blic, 01.Sep.2009, 06:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Taktikom do mesta u klupi

Banjaluka - Statistika pokazuje da su ekonomski tehničari među najbrojnijima, ali na biroima rada ne jenjava interesovanje učenika za ovaj smer. Skoro svake godine se vrši pritisak za upis dodatnih učenika u Ekonomsku školu, bez obzira na to što je zakonski omogućeno maksimalno 32 učenika u razredu.



Tako je banjalučka Ekonomska škola, u kojoj su popunjena mesta, dobila još 40 zahteva za odobrenje upisa novih učenika. Međutim, u Ministarstvu prosvete poručuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da neće odobriti nijedan od ovih zahteva.

Godinama predstavlja problem da mnogi učenici koji žele da upišu ovu školu zbog ogromnog interesovanja ne budu primljeni. Već u prvom roku se sva mesta popune. Iz straha da će morati da upišu neku manje atraktivnu školu, učenici iz Banjaluke se odluče da upišu ekonomsku školu u nekoj od obližnjih opština, a onda na početku školske godine traže da se prebace u Banjaluku.

Direktor Ekonomske škole Predrag Damjanović potvrđuje da je i ove godine škola dobila zahteve za upis učenika koji su ekonomsku školu upisali u Čelincu, Kotor Varoši i Mrkonjić Gradu, a pretežno su, navodi on, iz Banjaluke, za šta škola mora da dobija saglasnost Ministarstva.

„Zakon predviđa optimalno 24 učenika u razredu. Postoji i problem da su neki učenici drugi i treći razred završili u drugim mestima, posebno u Čelincu, pa hoće da se prebace kod nas. I za takve stvari moramo da tražimo saglasnost”, navodi Damjanović.

On kaže da u prvom upisnom roku pravo da konkurišu imaju samo deca sa odličnim uspehom, pa zato mnogi đaci koji imaju bar jedan razred završen vrlo dobrim uspehom ne mogu da se upišu.

I u Ministarstvu prosvete poručuju da će se svi učenici koji su upisali ekonomsku školu u Čelincu ili Kotor Varošu, a inače su iz Banjaluke, školovati u tim opštinama u skladu sa vlastitim izborom.

„S obzirom na to da je banjalučka Ekonomska škola dobila zahtev da odobri upis i 20 učenika koji nigde nisu upisani, nikome nećemo dati saglasnost. Oni koji nisu nigde upisani moći će da se opredele za zanimanja gde ima mesta”, potvrdila je načelnica za srednje obrazovanje u Ministarstvu prosvete Danica Krunić.

S druge strane, direktor Ekonomske škole u Čelincu Milivoje Pavlović negira toliku zainteresovanost srednjoškolaca za banjalučku Ekonomsku školu.

„Imali smo situacije da se učenici vrate u našu školu nakon što se prebace u banjalučku, jer kažu da je kod nas atmosfera bolja, a imamo i izvanredan nastavni kadar. Toliki je pritisak da se upiše što više učenika u našu školu”, kaže Pavlović.

Sankcionisanje direktora

Ministarstvo prosvete i kulture sankcionisaće svaki upis učenika u srednje škole preko predviđene kvote za upis, a direktori škola u kojima bude narušena upisna politika biće smenjeni, najavio je ministar Anton Kasipović. On je pokrenuo inicijativu za razrešenje direktora Srednje stručne i tehničke škole u Gradiški Dragana Matavulja jer je u ovoj školi, i pored izričitog upozorenja, zadržan određeni broj dece, a u toku su provere u još nekoliko srednjih škola u blizini Banjaluke.

U trećem razredu po 36 učenika

Ekonomska škola u Banjaluci upisala je u prvom upisnom roku četiri odeljenja smera ekonomski tehničar i četiri smera poslovno-pravni tehničar, po 24 učenika. U drugom razredu ima osam odeljenja, a broj učenika je između 28 i 30. U trećim razredima ima čak devet odeljenja, a broj učenika u razredu doseže i do 36, a u četvrtom razredu ima 11 odeljenja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.