Taksisti, ipak, prekidaju protest (FOTO)

Izvor: Mondo, 03.Jun.2019, 11:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Taksisti, ipak, prekidaju protest (FOTO)

Taksi udruženje "SITAB" više sati blokiralo centar Beograda, zahtevajući od države da zabrani CarGO i druge "nelegalne vidove prevoza putnika". Verbalni incidenti između taksista koji su u protestu i onih koji su radili.

Više od šest časova trajao je danas protest dela taksista, koji su blokirali najstroži centar Beograda.

Protest taksista iz Udruženja "SITAB" je počeo u 11 časova, a kasnim popodnevnim časovima broj taksista je počeo da opada. U jeku protesta >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << na ulicama je bilo oko 600 vozila.

Organizatori su najpre saopštili da će protest "trajati do ispunjenja zahteva", koje su predali i gradskim i republičkim vlastima. Nezvanično smo saznali da su iz Grada dobili odgovor da će im do ponedeljka biti odgovoreno na zahteve, a na naše pitanje šta to znači i da li će do tada odblokirati saobraćajnice, predstavnici taksista su odgovorili: "Ostajemo ovde".

Međutim, protest je ipak prekinut. Dobili su uveravanja da će im iz Grada biti odgovoreno do petka, najkasnije do ponedeljka, a ako im ne bude odgovoreno, novi protest zakazali su za utorak, 11. jun.

Taksisti iz udruženja "SITAB" traže od nadležnih da se svi "nelegalni vidovi prevoza" ukinu, poput servisa CarGo i Cammeo.

Taksisti su vozilima blokirali mesto oko Skupštine Srbije, što je izazvalo velike gužve u okolnim ulicama. Posebno su velike gužve u Takovskoj ulici i Kneza Miloša.

Pogledajte fotografije:

Pre zatvaranja oba smera za saobraćaj, reporter MONDA je registrovao verbalne incidente između taksista koji su u protestu i onih koji i dalje rade.

"Zašto radiš? Što nisi u protestu?", dobacuju štrajkači kolegama koji rade. Uz to, taksisti koji protestuju ubacuju novčanice u taksije koji rade, uz komentar: "Evo, da ti pomognemo".

Iz ovog taksi udruženja tvrde da su rezultati rada inspekcijskih organa i suda u poslednjih osam meseci, od kad je donet novi zakon - da je doneto samo šest rešenja o oduzimanju vozila (od čega izvršeno četiri rešenja). Prekršajnom sudu podneto je, kažu, šest zahteva za pokretanje postupka, a Privrednom sudu isti taj boj prijava, dok su tužilaštvu ponete i tri krivične prijave. Sekretarijat za inspekcijske poslove međutim, nije dobio ni jednu presudu po navedenim prijavama i zahtevima, navodi se usaopštenju.

Prethodni "štrajk upozorenja" održan je 27. maja, kada je oko 200 taksi vozila bilo parkirano  na trotoaru i na kolovozu ispred Skupštine grada.

GSP preusmerio linije

Linije 24, 26, 27, 37, 44 i 58 voze izmenjenim trasama u oba smera. Zbog blokade oba smera na trgu Nikole Pašića, autobusi Takovskom i ulicom Džordža Vašingtona.

Tada su izneseni zahtev za preduzimanje radnji i mera, na osnovu svojih ovlašćenja, kako bi se poboljšala efikasnost postupanja grada Beograda, konkretno Komunalne policije i Gradske saobraćajne inspekcije, koji izbegavaju da primenjuju Zakon i da preduzimaju mere protiv divljih prevoznika preko aplikacije CarGo.

Cilj najnovijeg protesta je, kažu, da se ukaže državnim organima da se zakon krši, da lokalna samouprava mora da sprovodi zakon, da inspekcija treba da svakodnevno vrši kontrolu i sprovodi zakon.

Zahtevi će biti predati na osam adresa: predsednik, premijerka, ministarstvo saobraćaja, grad, gradska saobraćajna inspekcija, komunalna policija...

"Paradoksalno je da na ulici tražimo sprovođenje Zakona", poručuju uz SITAB-a i podsećaju da su do sada poslali preko sto dopisa nadležnim organima tražeći primenu zakona.

Oni tvrde i da su im ministarstvo saobraćaja i ministarstvo za lokalnu samoupravu dali nedvosmislen odgovor da je primena zakona u nadležnosti lokalne samouprave, pa se pitaju "zašto grad i država ne reaguju i ko štiti vlasnika CarGo".

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.