Taksinu Šinavatri oduzeto bogatstvo

Izvor: Blic, 26.Feb.2010, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Taksinu Šinavatri oduzeto bogatstvo

Vrhovni sud Tajlanda oduzeo je danas 1,4 milijardi dolara od porodice bivšeg premijera Taksina Šinavatre, uz obrazloženje da je ovo bogatstvo stečeno nezakonitim putem.

Porodica Taksin poseduje imovinu vrednu 2,3 milijardi dolara, što znači da joj je sud oduzeo više od polovine bogatstva, prenosi BBC.

Sud navodi da je ovaj deo imovine stečen u vreme kada je Taksin bio predsednik vlade, zbog čega je bio u sukobu interesa. Ova sredstva zamrznuta su nakon što je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Taksinova vlada svrgnuta vojnim udarom 2006. godine. Taksin, koji živi u inostranstvu, demantuje da je prekršio zakon.

Vrhovni sud u obrazloženju odluke navodi da ne bi bilo ispravno oduzeti sav novac, jer je deo bogatstva zarađen pre nego što je Taksin postao premijer. Sud je razmatrao odluku nekoliko časova, a za to vreme snage bezbednosti bile su u povišenom stanju pripravnosti, za slučaj da Taksinove pristalice izazovu nasilje.

Sudije su saopštile da je Taksin prilagodio potrebama svojih firmi vladinu politiku u oblasti mobilne telefonije i satelitskih komunicija i kasnije zaradio bogatstvo prodajom akcija ovih kompanija. Sudije su odbile primedbu odbrane o nelegalnosti rada antikorupcijske komisije koja je vodila istragu.

Taksin se nakon izricanja presude obratio svojim pristalicama putem video poruke iz Dubaija i rekao da su on i njegova porodica pošteno zaradili sav novac.

Tenzije na Tajlandu i dalje su jake. Desetine hiljada policajaca razmešteno je na ulicama glavnog grada i u severoistočnom delu zemlje, gde Taksin uživa najveću podršku.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bivši premijer Tajlanda ostaje bez imovine

Izvor: RTS, 26.Feb.2010

Vrhovni sud na Tajlandu odlučio je da bivšem premijeru Taksinu Šinavatri i njegovoj porodici zapleni imovinu vrednu 1,4 milijarde dolara. Taksina je osuđen za utaju poreza dok je bio na čelu vlade...Tajlandski vrhovni sud doneo je odluku da se zapleni 1,4 milijarde dolara vredna imovina porodice...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.