Takse za prirodu

Izvor: Politika, 13.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Takse za prirodu

Vlasnici vikendica plaćaće godišnje 20 dinara po kvadratu, hotelijeri hiljadu dinara po ležaju

OVČAR BANJA – Ministarstvo nauke i zaštite životne sredine dalo je saglasnost "Turističkoj organizaciji Čačka" da uvede naknade za korišćenje Ovčarsko-kablarske klisure. Ovaj predeo naše prirode proglašen je, Uredbom srpske vlade u aprilu 2000. godine, za zaštićeno dobro izuzetnog značaja, i svrstan u prvu kategoriju, ali uživaoci do sada nisu bili obavezni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da se maše za džep.
Upravni odbor Javne ustanove TOČ odredio je pre dva meseca naknade za korišćenje klisure, Ministarstvo se ovih dana saglasilo, i takse važe od objavljivanja u Službenom listu opštine. Uvedene su za delatnosti u oblasti turizma, ugostiteljstva, trgovine, snimanja filmova i fotografisanja, transporta, industrije...

– Sav novac od naknada biće upotrebljen za zaštitu i razvoj ovog zajedničkog dobra. To je i smisao njihovog uvođenja jer bi inače klisura, ostavljena na nemilost vremenu i ljudima, brzo izgubila sve što je hiljadama godina stvarano – kaže Dušan Nikolić, direktor Turističke organizacije Čačak, kojoj je klisura data na upravu i staranje.

Tako su, odlukom o naknadama, turističke agencije koje obavljaju delatnost na ovom području dužne da plaćaju 5.000 dinara godišnje. Obaveza za hotele je hiljadu dinara po ležaju, za odmarališta upola. Restorani i kafane obavezni su 700 dinara po kvadratu, kiosci i bifei 500, šatori sto dinara za kvadrat – dnevno, a vlasnici ležaja u domaćoj radinosti sto dinara za godinu.

Slede takse za trgovce koji drže prodavnice (200 dinara po kvadratu) stovarišta (400) i benzinske pumpe (2.000) dok je za celu tezgu dnevno potrebno 200 dinara. Dan snimanja igranog ili reklamnog filma koštaće 2.000, komercijalnog 1.500, dokumentarnog hiljadu dinara. Tržišni fotografi moraju da izbroje 700, amateri 40 dinara dnevno.

Naknada koja se očekuje od vlasnika puteva kroz klisuru iznosi 20 dinara po dužnom metru godišnje, cevovodi i železnica koštaju 30, električni i PTT kablovi po 40 dinara. Sopstvenici TV releja na Ovčaru (RTS) i bazne stanice mobilne telefonije u Ovčar Banji (Telekom) platiće godišnju taksu od po 80.000 dinara.

Određene su naknade za rudarstvo (150.000 godišnje) industrijske pogone (100.000) i držanje plastenika i ribnjaka (20 dinara po kvadratu). Od poslednje obaveze izuzeta su starosedelačka domaćinstva i kaluđeri.

Taksa za vlasnike vikendica u klisuri iznosi 20 dinara po kvadratu svake godine, dok će imaoci splavova i sojenica plaćati po sto dinara. Postavljanje reklamnih panoa vredi 8.000 dinara godišnje po kvadratu i još po hiljadu dinara za svaki sledeći kvadrat, kamperi i korisnici sportskih terena platiće kvadrat po 15 dinara, a planinarski domovi 200 dinara po ležaju.

Određene su i cene ulaznica za organizovani obilazak klisure, u pratnji vodiča (30 dinara za učenike, 50 za ostale) i korišćenje parkinga kojima upravlja TOČ (od 30 do 150 dinara, zavisno od veličine vozila).

Naknada za korišćenje imena i znaka predela izuzetnih odlika – "Ovčarsko – kablarska klisura" – posebno se ugovara. Ukoliko strane nisu saglasne, ona iznosi jedan procenat ukupnog prihoda ostvarenog prodajom robe i usluga.

Zaštićeni predeo obuhvata površinu od 2.250 hektara, od tromeđe Tučkova, Dljina i Vrnčana, pa nizvodno Zapadnom Moravom, do Prijevora. U Ovčar Banji postoje hotel "Kablar" (60 ležaja) restoran "Dom" sa smeštajem (42 ležaja) auto-kamp (34 ležaja) i još 40 kreveta u privatnom smeštaju. Pri kraju je gradnja planinarskog doma kod manastira Nikolje, sa 40 ležaja, i studentskog letnjikovca (14 kreveta) u Caganjama.

Banja ima i jednu benzinsku pumpu, nekoliko prodavnica i kafana, dok nizvodno, u Međuvršju, postoje dva splava restorana i još dve kafane. U klisuri je do sada sagrađeno oko 300 vikendica.

G. Otašević

[objavljeno: 13.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.