Taksa za kućne ljubimce

Izvor: RTS, 07.Apr.2010, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Taksa za kućne ljubimce

Od jeseni, za kućne ljubimce u Beogradu naplaćivaće se taksa od 500 dinara. Od te naplate grad će finansirati projekte za zaštitu životinja, naglasio pomoćnik sekretara za stambene i komunalne poslove Dragan Terzin.

Komunalna taksa za držanje kućnih ljubimaca na teritoriji Beograda, u iznosu od 500 dinara godišnje, počeće da se primenjuje od jeseni, izjavio je pomoćnik sekretara za stambene i komunalne poslove Dragan Terzin.

Terzin je podsetio da je Odluka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za uvođenje te takse doneta još 2002. godine, međutim ona se, kako je objasnio, nije primenjivala zbog nepostojanja jedinstvene baze podataka o broju kućnih ljubimaca.

"Baza koja je u ingerenciji Uprave za veterinu pri Ministarstvu poljoprivrede počela je da se formira 2007. godine", istakao je Terzin.

Prema podacima centralnog registra u glavnom gradu ima oko 80.000 registrovanih pasa i oko 8.000 mačaka, za koje vlasnici, na godišnjem nivou, treba da izdvoje 500 dinara, precizirao je Terzin.

"Prvobitno je bilo planirano da godišnja taksa za sterilisane ljubumce bude 500, a za nesterilisane 1.000 dinara. Međutim, pošto u bazi podataka nema tih informacija, ove godine za sve životnje, poznatog vlasnika, biće naplaćivana jedinstvena taksa od 500 dinara", objasnio je Terzin.

Godišnja vakcinacija protiv besnila, koja staje 800 dinara, do sada je bila jedina zakonska obaveza vlasnika kućnih ljubimaca.

Od nove naplate grad će finansirati projekte za zaštitu životinja, sprovođenje Strategije za rešavanje pasa lutalica, izgradnju novih azila i rešavanje sličnih problema, naglasio je pomoćnik sekretara za stambene i komunalne poslove.

"Mi iz Sekretarijata smatramo da je cena prikladna današnjim ekonomskim prilikama", istakao je Terzin, podsetivši da takse za držanje kućnih ljubimaca postoje u svim evropskim metropolama.

Uplatnice će stizati na kućne adrese, rok za uplatu biće do kraja godine, a vlasnici pasa koji ne budu ispunjavali svoje obaveze platiće taksu na način koji je propisan zakonom, rekao je Terzin.

Terzin je podsetio da će u septembru biti otvorena dva nova azila za napuštene životinje na teritorijama opština Palilula i Mladenovac.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Taksa na kućne ljubimce

Izvor: Večernje novosti, 07.Apr.2010

Komunalna taksa za držanje kućnih ljubimaca na teritoriji Beograda, u iznosu od 500 dinara godišnje, počeće da se primenjuje od jeseni, izjavio je pomoćnik sekretara za stambene i komunalne poslove Dragan Terzin.

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.