Tajvanski moreuz pred eksplozijom: Sučeljeno 10 kineskih i 10 tajvanskih brodova

Izvor: B92, 09.Apr.2023, 12:00

Tajvanski moreuz pred eksplozijom: Sučeljeno 10 kineskih i 10 tajvanskih brodova

Gotovo 20 vojnih brodova - oko 10 kineskih i 10 tajvanskih - sučeljeni su u blizini srednje linije Tajvanskog moreuza, izjavio je za Rojters neimenovani izvor.

Kina je danas, u okviru trodnevnih vojnih vežbi, izvela simulirane napade na stranu vojsku u blizini jugozapadne obale Tajvana, rekao je taj izvor.

Kinesko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je kineska avijacija uključila dodatne avione u vojne vežbe u blizini Tajvanskog moreuza.

Ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odbrane u Tajpeju saopštilo je da Tajvan prati aktivnosti kineskih raketnih snaga i da tajvanske jedinice PVO održavaju visok stepen budnosti, prenosi Rojters.

Kako je navedeno, u subotu je 71 kineski avion i devet brodova prešlo preko središnje linije Tajvanskog moreuza.

Kineska ratna mornarica takođe je počela trodnevne vojne vežbe u Tajvanskom moreuzu, koje Peking naziva upozorenjem snagama na Tajvanu koje se zalažu za nezavisnost.

Peking je planirao vojne vežbe severno, južno i istočno od Tajvana, nakon što se tajvanska predsednica Cai Ing-ven sastala u četvrtak sa predsednikom Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevinom Makartijem u Kaliforniji, što je Kina, koja Tajvan smatra svojom teritorijom, snažno osudila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.