Tajvan u Kulturnom centru Beograda

Izvor: RTS, 20.Avg.2013, 21:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajvan u Kulturnom centru Beograda

"Kuso-Kuso vile duge", video performans tajvanske umetnice Je Ji Li otvoren u Kulturnom centru Beograda. Srpski umetnici naredne godine na Tajvanu.

Video performans "Kuso-Kuso vile duge" tajvanske umetnice Je Ji Li otvoren je u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda. Ovaj performans predstavlja prethodnicu velike postavke tajvanske savremene umetnosti u septembru u Novom Sadu. Izložba u Kulturnom centru u Beogradu biće otvorena do 31. avgusta.

Ji Li jedna je od >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 15 tajvanskih savremenih umetnika koji će predstaviti svoje radove na izložbi u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu od 6. septembra do 27. oktobra.

Radovi Je Ji-Li inspirisani su pop kulturom, bez ozbiljne rasprave i definisanja tog fenomena. Njeni radovi na duhovit način i sa kostimiranim protagonistima pokušavaju da ukažu na određene pojave kroz humor i zabavu, naveli su organizatori.

Direktorka Muzeja savremene umetnosti Vojvodine Sanja Kojić-Mladenov rekla je da će izložba savremene umetnosti Tajvana biti organizovana u Novom Sadu kao deo dvogodišnjeg programa kojim je predviđeno predstavljanje 15 tajvanskih umetnika 2013. godine u Srbiji.

Sledeće godine 15 predstavnika srpske umetničke scene gostuje na Tajvanu, istakla je Kojić Mladenov.

Predviđeno je da umetnici iz Srbije izlažu 2014. u renomiranoj javnoj instituciji kulture Nacionalni tajvanski muzej likovnih umetnosti u Tajčungu, dodala je Kojić Mladenov.

Prema njenim rečima, u fokusu programa umetničke saradnje i razmene su radovi koji kroz upotrebu savremene umetničke prakse i novih medija istražuju aspekte društvenog okruženja i moguće relacije umetnosti i mesta ove dve scene u međunarodnom kontekstu.

"Kada smo razgovarali o saradnji imali smo utisak da su obe zemlje, i Tajvan i Srbija, na istoku različitih kontinenata izolovane ili skrajnute od umetničkih tokova glavnih centara", rekla je Kojić Mladenov.

Kako je navela, radovi umetnika obe zemlje bave se društveno-političkom klimom, tranzicionim periodom i drugim bliskim temama.

Centralno mesto u programu dobili su autori koji se u umetničkim radovima bave različitim kontekstima društvenog okruženja i specifičnostima kultura u kojima stvaraju, uz kritički odnos prema sopstvenoj istoriji i tradiciji.

Tajvanska umetnička scena je tokom poslednjih dvadeset godina postepeno formirala vlastita umetnička merila, specifična u odnosu na kulture suseda, a naročito značajnu ulogu imaju umetnici mlađe generacije koji su razvili aktivni dijalog sa internacionalnom scenom.

Program razmene umetnika i predstavljanja srpske i tajvanske umetničke scene organizovali su Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Tajvanski kulturni centar u Parizu, Nacionalni tajvanski muzej likovne umetnosti u Tajčungu i Kulturni centar Beograda.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tajvanska umetnica u Kulturnom centru Beograda

Izvor: Beta, 20.Avg.2013

BEOGRAD, 20. avgusta 2013. (Beta) - Video performans "Kuso-Kuso vile duge" tajvanske umetnice Je Ji-Li (Yeh Yi-Li) otvoren je u utorak uveče u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, kao prethodnica velike postavk.

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.