Tajni sastanci u Bugarskoj

Izvor: Glas javnosti, 29.Maj.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajni sastanci u Bugarskoj

Autor: Nikos Meletis

Grčka ministarka spoljnih poslova Dora Bakojani je prošle srede u bugarskom Pomorju održala tajni sastanak sa Skenderom Hisenijem, takozvanim ministrom spoljnih poslova Kosova. Ovo je bacilo sumnju na „principijelnu“ grčku politiku odbijanja da priznaje svršene činove, kao i jednostrano proglašenje nezavisnosti ove regije.

Sastanak Dore Bakojani sa Hisenijem, koji je nabeđeni „ministar spoljnih poslova“ Kosova, održao se prošle srede u >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << uslovima apsolutne tajnosti - tokom balkanskog samita u Pomorju i grčki novinari nisu dobili apsolutno nikakve informacije. Međutim, kosovski mediji - u svojim naporima da se objave „evropski kontakti“ njihovog „ministra spoljnih poslova“ i da se tako ojača pozicija nezavisnosti Kosova među evropskim zemljama - otkrili su da je do sastanka ipak došlo. Isti izveštaji su takođe govorili i o drugim sastancima koje je Hiseni održao sa ministrom spoljnih poslova Turske Alijem Babadžanom, kao i sa šefovima diplomatije Bugarske i Crne Gore.

Kao indikacija pokušaja „kosovara“ da iskoriste ono što smatraju važnim sastankom (koji im daje legitimnost) stoji i činjenica da je od svih ovih sastanaka samo onaj održan sa Bakojanijevom pratila i fotografija - takođe objavljena i na Internetu. Treba imati na umu da Grčka nije priznala Kosovo i da se naša zemlja smatra za prijatelja Srbije.

Očekuje se da će tajni sastanak između Bakojanijeve i Hisenija biti kapisla koja će prouzrokovati snažnu reakciju ne samo u Beogradu već i u Moskvi jer su ruska vlada i njen predsednik Vladimir Putin lično postavili pitanje Kosova kao crvenu liniju svoje spoljne politike.

Nasuprot ovome, rašireno je mišljenje da je činjenica da ovaj sastanak, održan dvadesetak dana pre nego što će vlast na Kosovu (nakon proglašenja ustava 15. juna) biti predata Tačijevoj „vladi“, predstavlja znak da će Atina priznati nezavisnost Kosova. Međutim, takva odluka će podriti sve uloge koje bi Grčka želela da igra na Balkanu, a ona, takođe, može ugroziti i poziciju naše zemlje o kiparskom pitanju. Ali, zato će zadovoljiti zahtev koji su Bakojanijevoj predočili Kondoliza Rajs, odlazeći američki državni sekretar, i Danijel Frid, pomoćnik sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove.

Kosovski „ministar spoljnih poslova“ se iznenada pojavio u bugarskom odmaralištu nakon što je ovo najverovatnije izrežirao sam domaćin - Bugarska. U potpunoj sprezi sa Amerikancima, Bugarska je već priznala nezavisnost Kosova, što je potez na koji nijedna balkanska država nije prigovorila. Jedini prigovor je došao od Srbije.

Ovaj očigledan pokušaj Bugarske da promoviše Kosovo je razbesneo delegaciju Srbije koju je predvodio predsednik Boris Tadić i koja je smesta otišla sa samita.

ova pametna i lepa zena clan je Bilderberg kluba (guglati za vise informacija), no Grckoj je Kipar vazan pa treba biti strpljiv.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.