Tajne francuske ambasade u Beogradu

Izvor: Blic, 18.Okt.2013, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajne francuske ambasade u Beogradu

Hiljade Beograđana i kad krenu na Kalemegdan nisu svesni da prolaze pored jednog od najlepših zdanja u Beogradu - zgrade francuske ambasade. U Velikom salonu je nameštaj iz perioda kad je zgrada izgrađena

Izraz francuske modernističke arhitekture između dva svetska rata i danas deluje monumentalno, a teško je odlučiti se da li je interesantniji enterijer prepun simbolike ili raskošna unutrašnjost.

Na otvaranje poslanstva se čekalo punih dvanaest godina od kupovine >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << placa na najlepšem panoramskom mestu u Evropi, da bi uz veliku pompu i sa više od osam stotina zvanica ambasada bila otvorena decembra 1935. godine.

Želeći da oplemeni glatku lepotu fasade, Rože-Anri Eksper, francuski državni arhitekta koji je projektovao ovaj biser art-dekoa, potražio je pomoć od svog prijatelja sa studija vajara Karla Sarabezola.

Golišava jednakost

Kad je zgrada izgrađena, izbio je mali skandal u vezi jedne od tri bronzane ženske figure na krovu zgrade koje predstavljaju čuveni moto francuske revolucije Sloboda, Jednakost i Bratstvo. Naime, srednja koja prikazuje Jednakost bila je, po nečijim standardima, previše razgolićena. Vajar Sarabezol je naknadno isekao konstrukciju i “obukao” je u pristojniju tuniku.

Tako su okulusi na rotondi ukrašeni alegorijskim figurama, dok su bočna krila fasade dobila četiri plitka reljefa koji ilustruju skraćeni prikaz francuske istorije kroz likove Vercingetoriksa, Svete Jovanke Orleanke, Luja Četrnaestog i Republike predstavljene figurom Marijane.

Zapravo, ta ornamentika krije političko-simbolički aspekt kojim se francuska republika predstavljala u Kraljevini SHS i slala jake poruke južnim Slovenima, smatra istoričar Stanislav Sretenović, jedan od autora luksuzne monografije o zgradi francuskog poslanstva.

- Vercingetoriks je okupio galska plemena i suprotstavio se Rimljanima, a poruka je da se i južni Sloveni tako okupe i suprotstave neprijateljima. Francusko-srpski odnosi su u tom periodu bili u velikom usponu i Francuska je iskreno bila za opstanak nove balkanske države - kaže Sretenović.

Zgrada ima dva ulaza i onaj iz Pariske ulice vodi u diplomatsko-konzularni prostor sa kancelarijama, dok pravo putovanje kroz raskoš i istoriju ovog zdanja počinje na ulazu u rezidencijalni deo iz Gračaničke ulice.

Iza masivnih drvenih vrata mermerno stepenište vodi ka Velikom svečanom salonu koga mermerna kolonada stubova razdvaja na dva dela, a gotovo svuda, najčešće na kvakama i zidovima, utisnuto je RF, znak Francuske Republike.

Velika trpezarija sa ogromnim hrastovim stolom

U delu salona sa predivnim pogledom na Kalemegdan stoji nameštaj napravljen kad i zgrada, kamin sa zodijačkim znakovima i ogromni luster, dok zidove krase vajane tapiserije prepune simbolike i medaljoni na kojima je kroz likove žena i muškaraca prikazano pet najvećih francuskih reka.

Veliko unutrašnje stepenište vodi do ambasadorovog stana

Kada se baci pogled kroz nekoliko metara visoke prozore, ne vidi se Pariska ulica i dojam je takav da kalemegdanski park izgleda kao dvorište ambasade, mada je i lepota brižljivo negovanog rezidencijalnog vrta dovoljna za uživanje.

Iz velikog salona ulazi se u mali salon koji je napravljen od ružičastog mermera koga više nije moguće naći, a inače je u gradnji korišćen naš venčački mermer.

Političko-simbolički kontekst ornamentike na fasadi: simboli francuske države, kao što su Luj IV i Jovanka Orleanka, pozivali su i južne Slovene da se drže zajedno u novoj državi i suprotstave neprijatelju

Jovanka Orleanka (Žana od Orleana)

Kralj Luj IVX

U tom ušuškanom prostoru zvanom još i “Gospođin salon” najviše vremena provodi i sadašnji stanar ovog velelepnog zdanja, ambasador Francuske Fransoa Gzavije Denio do čijeg stana na gornjem nivou vodi veliko unutrašnje stepenište.

Gzavije Denio, ambasador

- Divan je osećaj i privilegija ovde stanovati. A u ovom salonu volim da se odmaram jer pruža divan pogled i ima prisnu, toplu atmosferu. Naročito je lepo zimi kad padne sneg, a ovde u kaminu zapucketa vatra - kaže gospodin Denio.

VIDEO> Otkrivamo tajne francuske ambasade u Beogradu:

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.