Tajkunima milijarde, narodu beda

Izvor: BKTV News, 14.Dec.2012, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajkunima milijarde, narodu beda

Tvrdnja je istinita i privlačna, ali bez dokaza koji će ostaviti trag, osim što će da zagolica maštu i da opet sve svede na „proverene informacije“ u kojima nema niejdnog održivog dokaza osim činjenice da je neko odista bogat. I to vredja profesiju. Izaziva opravdani revolt kod onih koji su stvarali, školovali se ili čuvali tradiciju veoma dobre srpske novinarske škole u kojoj sam ja, potpisnik, moj urednik ili glavni urednik bio izvor informacije, a ne neki sveprisutni i svemoćni >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << „izvor koji je hteo da ostane anoniman“
Čista besmislica, ali od nje se  neki danas se bogate. I to u siromašnom delu novinskih kuća i istinskih zaljubljenika te profesije.
Pamtim Tanjug kao agenciju koju smo bez ostataka prihvatali ne proveravajući tačnost izmetih podataka i konstatacija. Bila je to uzorna državan agencija. Sa izuzetkom „Politike“ i „Novosti“ u većini drugih listova su se „uselili“ vešti maheri, koji su do savršenstva doveli način na koji troše tudje pare, obmanjuju čitaoce, a najsnažniji deo njihovog zanata,pa i znanja je – ucena. Nije bitno koga. Postoji krug ljudi  koji se sele iz redakcije u redakciju, koji će u  najznačajniji deo u svojoj biografiji da zapišu da su bili u „Nacionalu“, „Balkanu“, „Glasu“, „Pressu“ i ko zna koliko još novina –  kojih više nema.
Dakle, visokokvalifikovani maheri za pokretanje i uništavanje novina!
A, sve počinje od „novokomponovane prakse“ da postoji neki „neimenovi izvor informacija“ ili „izvor koji je zahtevao da ostane anoniman“. I nehotice su i političari naseli na tu podvalu i ne pokušavaju da sačuvaju sebe i svoje stranke od bežanja da se spreči da se vest sazna preko „tabloida“ a ne na konferenciji za štampu nadldežne institucije. A uvek se zna koja je to institucija.
Besmisleno je i pomisliti da je neko toliko „vešt“ da iznosi detalje  o ponašanju nekog koga policija po bilo kojoj osnovi privodi, ako policija ne želi sama da to nekom „proda“! I u svakoj normalnoj demokratskoj zemlji bi već sutradan se pokrenuo sudski postpuak prema novini, koja iznosi lažne detalje ili – protiv onih koji su u tom trenutku, recimo, nekog privodili. Nema trećeg.
I da ne zaboravim zašto sam uošte uzeo naslov i deo teksta Tanjuga. Pre svega, zbog ovog dela: „U krugovima analitičara se smatra da su svi vodeći srpski tajkni uspeli da se domognu enormnog bogastva ne samo uz pomoć svog talenta za vođenje biznisa, već i zahvaljujući jakoj sprezi sa političarima na vlasti“.
Tako se i ovog puta tvrdi da su neki : “…u prema često citiranim i “dobro proverenim” informacijama prve milione zaradili zahvaljujući vezama sa Slobodanom Miloševićem i garniturom koja je tada bila na vlasti, dok je Kostić dovođen u tesnu vezu sa vođama nekadasnjeg DOS-a i političarima koji su preuzeli vlast posle 5. oktobra 2000-te“.
E, pa, kolege iz Tanjuga – dajte bar tri primera iz tih vaših „proverenih informacija“ koji je to milion Karić dobio od Miloševića ili DOS-ovske vlasti, ali da budu održivi i da opstanu na sudu, ako vas neko tuži za klevetu i podmetanje neistine.
Zamislite da neko sada kaže- „prema dobro proverenim infromacijam“, iako Beta i Fonet dobro rade i opstaju, vi propadate, jer ste „profućkali“ i ime, i renome, i sredstva Tanjuga.
Mirko Stamenković
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.