Tajkuni opet profitiraju

Izvor: Glas javnosti, 22.Okt.2009, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajkuni opet profitiraju

BEOGRAD - Novi program Vlade Srbije za subvencionisanje stambenih kredita zvanično treba da pokrene stanogradnju i prateće industrije a kako saznaje Glas ovaj program je u stvari namenjen finansijerima stranaka na vlasti koji zbog krize ne mogu da prodaju više stotina ranije izgrađenih stanova, smatra ekonomista Aleksandar Stevanović.

- Programi stambenih kredita koje naša država subvencioniše su potpuna glupost, jer je sada cena stanova toliko pala da građani koji podignu komercijalni >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << kredit za kupovinu stana plaćaju otprilike isti iznos kao i oni koji su ga prošle godine kupili po visokoj ceni uz pomoć subvencionisanog kredita - objašnjava Stevanović u izjavi za Glas javnosti.

On kaže i da je građanima koji ostvaruju pravo na subvencionisani kredit, na kraju svejedno da li će kupiti stari stan koji po kvadratu košta 1.200 evra bez subvencije, ili novi stan uz pomoć takvog kredita, ali po ceni od 1.800 evra. Stevanović smatra i da su najnoviji dotirani krediti kao i oni iz ranijih godina loši za građane koji ne ispunjavaju uslove za subvenciju jer svaki put kada država odobri sredstva za ovakve kredite cena kvadratnog metra počne da raste.

- Posledica subvencionisanih kredita je nerealan rast cene stanova na tržištu kakav smo imali prošle godine. Novim programom vlada omogućava tajkunima da stanove koje nisu prodali u tom periodu sada prodaju po tadašnjim cenama - kaže Stevanović.

Profesor ekonomije Danijel Cvijetićanin takođe smatra da je najnoviji program vlade, prevara kojom se finansira posebna grupa privrednika.

- Profit će ostvariti pojedinci koji nisu uspeli da prodaju stanove po prošlogodišnjim paprenim cenama. NJihovu zaradu platićemo svi mi, odnosno svi poreski obveznici - kaže Cvijetićanin za Glas i dodaje da takvi državni programi nemaju veze sa ekonomijom slobodnog tržišta koju zagovaraju vlastodršci i da bi država morala da bude ravnopravna prema svim poreskim obveznicima.

Novim kreditima biće napunjeni Džepovi stranačkih finansijera. Političari će ih poput priče o besplatnim akcijama i „Fijatovim“ investicijama koristiti u izbornoj kampanji, a postoji mogućnost i da njihovi korisnici dožive i neprijatnosti ukoliko međubankarska kamata „euribor“ za koju se vezuju počne da raste.

SUBVENCIJA ILI REFINANSIRANJE

Novom uredbom Vlade Srbije subvencionisani stambeni krediti će imati državnu dotaciju na početku otplate kredita do 31. oktobra 2012. godine, a drugi deo u poslednjih pet godina. U periodu od 22 godine ili nešto manje, korisnik će biti izložen uslovima kao i kod nesubvencionisanih stambenih kredita, odnosno plaćaće kamatu od 4,9 odsto plus euribor. Na prvi pogled subvencionisani krediti iz novog programa ne bi trebalo da imaju iste ili lošije uslove od nesubvencionisanih kredita. Ukoliko bi se, ipak, desilo da usred rasta euribora uslovi postanu lošiji nego kod komercijalnog kredita, što je teoretski moguće, korisnici imaju pravo da ih refinansiraju nesubvencionisanim kreditima. Nažalost, ukoliko se odluče za ovu opciju građani neće moći da iskoriste drugi deo državne subvencije koji dolazi na kraju otplatnog perioda.

Tajkunima bas na nicemu ne zavidim.Glava im je vecito u torbi.Briga da imaju vise nego drugi i strah da ne izgube ono sto imaju.Na samrti tesko umiru jer nije lako ostaviti to sve.Strasno je sto pohlepni politicari rade protiv drzave i naroda za saku dolara , evra , franaka itd .Nije vazno koja valuta , samo daj.Kada postanu nepotrebni i oni gube glave , familiju i novac .Ko voli takav zivot neka ga ima .Tesko je ziveti u zlatnom kavezu.

Ovo možda važi za područje Beograda, Novog Sada.

Moja firma je investitor na području Subotice.

U Subotici se nije podigla cena (oko 800eura sa PDV-om).

Inače ono što najviše "smrdi" kod subvencionisanih kredita je što ne postoji rok za podnošenje dokumentacije, zatim rok u kom će biti objavljen spisak odobrenih među onima koji su konkurisali i ne postoji rok u kom država garantuje isplatu kredita. Ovo daje prostora za razne vidove korupcije. Zvanična verzija je ko prvi podnese dokumentaciju koja ispunjava uslove, a to je vrlo relativno i daje mogućnosti da se lobiraju kupci određenih prodavaca.

Pored toga, dovodi pre svega prodavca u nelagodnu poziciju, jer većina ljudi koji konkurišu za subvencionisani kredit nema sredstava da finansira komercijalni stambeni kredit.

Postavlja se pitanje šta prodavac da uradi sa "kaparom" odnosno učešćem kada mu se posle 3-4 meseca vrati kupac sa obaveštenjem da je "izvisio" na tenderu za subvencionisane kredite?

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.