Tahiri: Uskoro dogovor o šest pitanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jun.2011, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tahiri: Uskoro dogovor o šest pitanja

PRIŠTINA -

Šefica prištinskog pregovaračkog tima Edita Tahiri izjavila je danas da se u dijalogu Beograda i Prištine uskoro očekuje postizanje dogovora o šest pitanja.

Tahiri je u intervjuu Tanjugu precizirala da su Priština i Beograd blizu dogovora o pitanjima slobode kretanja, slobodne trgovine, pitanja energije, telekomunikacija kao i pitanja povratka katastarskih registara i matičnih knjiga.

Šefica prištinskog pregovaračkog tima je takođe izjavila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je peta runda dijaloga, predviđena za 14. i 15. jun otkazana na zahtev srpske strane, jer se, kako je rekla, "desilo da srpskoj strani treba više vremena da donese odluke za koje se obavezala u Briselu".

"Mi smo sada u fazi kada smo predložili sporazum oko ovih šest pitanja i vrlo brzo očekujemo zatvaranje ovog procesa. Ali vam takođe mogu reći da imamo i manjih poteškoća. Na primer, predvideli smo da se sledeće nedelje sretnemo po peti put u Briselu ali kod srpske strane su primetne oscilacije, promena stavova, čak povlače i neke svoje predloge koje su izneli i lično mislim da to prosto ne sme da se događa, da Vlada Srbije treba da bude mnogo ozbiljnija", ocenila je Tahiri.

Ona je navela da će pitanje slobodnog kretanja eliminisati desetogodišnji problem, da građani Kosova nisu mogli da putuju slobodno u Srbiji za razliku srpskih građana koji su bez problema putovali na Kosovo.

"Ovim sporazumom, građanima Kosova biće omogućeno da sa svojim putnim ispravama putuju u Srbiju i kroz Srbiju. Što se tiče pitanja telekomunikacije mi smo predložili roming između mobilnih operatora Srbije i Kosova, sa povoljnim tarifama koje će biti prihvatljive za građane. Ovaj sporazum takođe predviđa prestanak rada za ilegalne mobilne operatore koji deluju na Kosovu ali i otklanjanje nekih poteškoća što se tiče fiksne telefonije", pojasnila je Tahirijeva.

Po njenoj tvrdnji, u Beogradu su obećali da će priznati pečate kosovske carine.

Tahiri je, međutim, ukazala da ako se to ne dogodi, Priština će vrlo brzo da uvede porez na robu iz fabrika u Srbiji.

"Ovde je samo potrebna ozbiljna politička volja vlade Srbije, znači sve je u njihovim rukama, samo je pitanje da li oni žele normalne trgovinske odnose sa Kosovom, ukoliko ne žele, onda će i Kosovo preduzeti mere. Ja jesam strpljiva, ali Srbija ne sme da odugovlači sa ovom odlukom", rekla je šefica prištinskog tima.

Ona je, osvrćući se na dosadašnja tri meseca dijaloga rekla da nije bilo momenata za prekid tog procesa.

"Čak mogu i reci da je gospodin Stefanović veoma konstruktivan, ali ni ja, a ni on, nismo samo ličnosti u ovim pregovorima, već smo i predstavnici naših vlada i mi kao šefovi naših pregovaračkih timova, moramo da se konsultujemo sa našim vladama kako bi u Briselu bili sigurni o onome o čemu razgovaramo", navela je Tahiri.

Ona je potvrdila da se dijalog odvija i van Brisela.

"Dijalog ima svoj kontinuitet, znači nastavljaju se video konferencije između tri strane, zatim treća strana - EU, dolazi u posetu Prištini i Beogradu u svojstvu šatl-diplomatije", podvukla je Tahiri.

Ona je na kraju navela da će predstavnici kosovske vlade sigurno uzvratiti Srbiji posetu, da je planiraju i da će, kada budu bili spremni, obavestiti o tome javnost.

Naredna runda razgovora krajem juna

Šef tima Srbije za pregovore s Prištinom Borislav Stefanović izjavio je danas da je zajednički dogovoreno da naredna runda razgovora bude održana krajem juna, umesto sredinom meseca.

Zajednički je dogovoreno da je "bolje da sastanak bude krajem juna da bismo bolje pripremili elemente završnog segmenta dogovora", rekao je Stefanović povodom navoda iz Prištine da je Beograd tražio odlaganje razgovora.

Stefanović je kazao da datum održavanja naredne runde razgovora nije bio precizno zakazan i da je okvirno dogovoreno da sredinom juna bude sastanak.

On je rekao da je siguran "da ćemo uskoro imati konkretne rezultate ali je potrebno da se ta stvar dodatno ujednači i pokriju interesi obe strane".

Stefanović je ponovio da neće biti potpisivani nikakvi sporazumi, "već će svaki dogovor koji se napravi implementirati dve vlade, uz asistenciju i nadzor EU".

"Neće biti potpisivani sporazumi jer se sa Kosovom ne potpisuje sporazum jer Kosovo nije država", rekao je Stefanović.

"Srbija se ne plaši nikakvih sporazuma", rekao je Stefanović i dodao da misli da druga strana treba više da se plaši, s obzirom na njihovu unutrašnjopolitičku situaciju.

Sloboda kretanja i matične knjige - prvi dogovor

Kako piše list "Koha ditore", dogovor o slobodi kretanja i matičnim knjigama biće prvi koji će biti uskoro postignut posle tri meseca dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje Evropske unije.

"Ulazak u Srbiju sa kosovskim dokumentima i prihvatanje Kosova da uzme kopije matičnih knjiga biće prvi dogovori između timova Tahirijeve i Stefanovića", navodi list, pozivajući se na međunarodne izvore i dodaje da bi moglo da dođe i do dogovora oko telekomunikacija i električne energije.

List prenosi da je u jednom slučaju ustupak napravilo Kosovo a u drugome će lagani ustupak napraviti Srbija.

"Kosovo je prihvatilo da uzme kopije matičnih knjiga čije je originale Srbija odnela tokom povlačenja njenih snaga sa Kosova 1999 godine, dok će Srbija prihvatiti da žitelji Kosova mogu da uđu u Srbiju sa kosovskim dokumentima svoje države", precizira list.

Prema saznanjima dnevnika, Beograd će prihvatiti ulazak sa kosovskim pasošem u Srbiju ali u njega neće stavljati svoj pečat jer bi se to tumačilo kao priznavanje Kosova.

Kuper dijalog odložio za kraj juna

Posrednik Evropske unije (EU) u dijalogu Beograd Priština, Robert Kuper odlučio je da za kraj juna odloži novu rundu tog dijaloga, načelno predviđenu za sredinu meseca, da bi se dvema stranama dalo više vremena za moguće sporazume.

To je agenciji Beta danas u Briselu izjavila Maja Kocijančič, portparol visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Ona je istakla da je "pružalac dobrih usluga EU" Kuper ocenio da je potrebno da timovi Beograda i Prištine dodatno obave tehničke pripreme za očekivano potpisivanje prvih sporazuma o rešavanju nekih svakodnevnih pitanja i problema na Kosovu.

EU svakako želi da se do kraja istraže mogućnosti i da dve strane utvrde sve tehničke, stručne osnove za sklapanje dogovora o nekim temama, preneli su, takođe, izvori u EU, naglasivši da bi "Evropska unija htela da se što pre dođe do prvih sporazuma".

Jer, kako su predočili, "dosad je održano više rundi dijaloga, bilo je dosta tehničkih poslova i razjašnjavanja, tako da bi sad, uz ovo dovršavanje stručno-tehničkih priprema do kraja meseca, trebalo očekivati i prve opipljive ishode dijaloga".

Zvaničnici EU u Briselu su rekli da je Kuper odlučio da pomeri novu rundu dijaloga i da ne mogu komentarisati tvrdnje šefa pregovaračkog tima Prištine za razgovore s Beogradom, Edite Tahiri, da je srpska strana tražila odlaganje pregovora.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

TAHIRI: USKORO DOGOVOR O ŠEST PITANJA

Izvor: Kurir, 10.Jun.2011

PRIŠTINA - Šefica prištinskog pregovarackog tima Edita Tahiri izjavila je da se u dijalogu Beograda i Prištine uskoro očekuje postizanje dogovora o šest pitanja...PRIŠTINA - Šefica prištinskog pregovarackog tima Edita Tahiri izjavila je  da se u dijalogu Beograda i Prištine uskoro očekuje...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.