Izvor: Blic, 29.Mar.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadiću sat od Putina, Koštunici kravate od Berluskonija

Tadiću sat od Putina, Koštunici kravate od Berluskonija

Pokloni su gest poštovanja i ne odbijaju se. Predsednik i premijer Srbije Boris Tadić i Vojislav Koštunica vrlo često su u prilici da dobijaju poklone od državnika, javnih ličnosti ili običnih ljudi. 'Blic' je saznao koje su to poklone dobili Tadić i Koštunica od početka mandata, kao i čemu su se najviše obradovali i šta ih je iznenadilo.

Premijer Koštunica najviše se obraduje kada na poklon dobije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << knjigu ili ikonu. Zato ne čudi zašto mu je posebno draga ikona Bogorodice, dar igumanije manastira Žiče sa sestrinstvom. Koštunica se najviše iznenadio kada je na poklon od premijera Italije Silvija Berluskonija dobio komplet kravata, kao i dva svećnjaka i činiju za voće od murano stakla.

Predsednika Srbije Borisa Tadić najviše je obradovala dečija narodna nošnja koju je dobio na poklon od dece kada je bio u poseti Kosovu i Metohiji. Od ostalih poklona, Tadić posebno izdvaja minijaturni top, dar radnika 'Zastave' iz Kragujevca, te kutiju za vizitkarte koju mu je poklonila ministarka spoljnih poslova Grčke Dora Bakojani.

Zanimljivo je da je Tadić i od ruskog i od francuskog predsednika dobio ručni sat. Vladimir Putin mu je poklonio sat sa dva kožna kaiša na kojem piše 'Boris Tadić', a Žak Širak sat marke 'bernar rišar'.

I Koštunici i Tadiću svaki poklon je drag, bez obzira na to kolika je njihova vrednost. Poklone čuvaju na posebnim mestima u zgradi Vlade i Predsedništva Srbije - premijer u sobi za poklone, a predsednik u vitrinama u jednom od salona.

Inače, Tadić i Koštunica poklone u vrednosti do polovine prosečne plate u Srbiji, odnosno nešto više od 11.000 dinara, mogu da zadrže za sebe, bez obzira na to ko je darodavac, dok skuplje poklone moraju prijaviti i ostaviti u vlasništvu Republike Srbije.

I premijer i predsednik poručili su da će poklone ostaviti u svom kabinetu nakon odlaska sa državne funkcije. N. Čaluković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.