Tadića mlin opet državni

Izvor: Večernje novosti, 10.Avg.2015, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Tadića mlin" opet državni

NE dešava se često da država presavije tabak i oduzme od lokalnog moćnika svoju imovinu, koju je ovaj godinama koristio bez pravnog osnova. Upravo to se dogodilo nedavno, kada je Državno pravobranilaštvo, Odeljenje u Valjevu, pod svoje okrilje vratilo "Tadića mlin" i zemljište. Državno pravobranilaštvo tražilo je od Službe za katastar nepokretnosti Valjeva da ispravi upis i da se imovina koju je poslednjih godina koristio Tiosav Ninović, i od mlina napravio restoran, ponovo upiše na >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << državu. Oni su u svom dopisu katastru naveli: "Kako je bez ikakvog pravnog osnova nacionalizovana imovina u konkretnom slučaju izašla iz režima državne svojine na štetu Republike Srbije, Državno pravobranilaštvo podnosi zahtev za ispravku greške." Mlin je, inače, 28. aprila 1948. godine, nacionalizovan od prethodnog vlasnika. Kako je tačno dospeo u ruke Tioslava Ninovića, nije razjašnjeno, a lokalne novine su objavljivale da je još 1991, u Ugovoru o osnivanju mešovitog preduzeća "Mlineks", koji su osnovali KUD "Gradac", na čelu sa Ninovićem, i valjevsko preduzeće "Jupiter", navedeno da KUD ulazi sa 49 odsto vlasništva i ulaže dve trećine kuće zvane "Parni mlin". Svih šest vlasnika firme "Jupiter" bili su u upravi KUD "Gradac", a Tioslav Ninović bio je sekretar društva sa najvećim udelom u novoj firmi od 36 odsto. Mlin je adaptirao i pretvorio u restoran. Pre tri godine zahtev za povraćaj mlina podneo je Milan Vukosavljević, sin nekadašnje vlasnice Mileve, rođene Tadić. Ona je, pak, mlin nasledila od pokojnog brata Mališe. Imanje na kom se mlin nalazi zauzima 8.870 kvadrata. Kada im je, posle Drugog svetskog rata, nacionalizovana imovina, porodica se preselila u Beograd, a Mileva je od tuge preminula. Milan je završio Pravni fakultet i Muzičku akademiju, godinama je svirao u Beogradskoj filharmoniji, posle čega se odselio u Nemačku. - Lep je gest Državnog pravobranilaštva, koje se potrudilo da se nepravda ispravi, odnosno da se državna imovina vrati državi. Očigledno je da su svi ugovori, ako su uopšte i postojali, između pojedinih firmi, ništavni - kaže advokat Tihomir Konstantinović, zastupnik Vukosavljevića. Posle vraćanja "Tadića mlina" pod državno okrilje, Agencija za restituciju sada može da odlučuje da li će ovu nekretninu vratiti Vukosavljeviću u naturi, kao što je on i tražio. OD TURAKA TADIĆI su još u 19. veku od Turaka otkupili malu vodenicu, da bi naknadno izgradili veliki mlin. Neposredno pred Drugi svetski rat nabavili su nove, moderne mašine, pa je mlin mleo dva vagona žita dnevno. Za vreme rata prestao je sa radom jer je slobodna prodaja brašna bila zabranjena.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

"Tadića mlin" opet državni

Izvor: B92, 11.Avg.2015, 12:48

Ne dešava se često da država presavije tabak i oduzme od lokalnog moćnika svoju imovinu, koju je ovaj godinama koristio bez pravnog osnova...Upravo to se dogodilo nedavno, kada je Državno pravobranilaštvo, Odeljenje u Valjevu, pod svoje okrilje vratilo "Tadića mlin" i zemljište, pišu Večernje...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.