Tadić ne ide na Brdo kod Kranja

Izvor: RTS, 19.Mar.2010, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić ne ide na Brdo kod Kranja

Predsednik Srbije Boris Tadić neće učestvovati na konferenciji o Zapadnom Balkanu na Brdu kod Kranja. Dolazak otkazao i predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej, kao i šef španske diplomatije Moratinos. Regionalna konferencija biće održana bez obzira na to ko će na njoj učestvovati, poručio slovenački premijer Borut Pahor.

Samo jedan dan pre početka Konferencije o Zapadnom Balkanu na Brdu kod Kranja, saopšteno je da na njoj neće učestvovati predsednik Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Boris Tadić i predsedavajući Evropskom savetu Herman van Rompej.

Forum za bezbednost i demokratiju (FBD) smatra da se Srbija ne može optuživati za nekooperativnost ili samoizolaciju u odnosu na EU i izražava podršku predsedniku Srbije u isticanju uslova za učestvovanje Srbije na regionalnoj konferenciji o zapadnom Balkanu u Sloveniji.

"Odricanje Srbije da se u međunarodnim odnosima principijelno i dosledno poziva na važeću Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN imalo bi dugoročne posledice po njene državne interese", kaže se u saopštenju FBD.

"Nadamo se ni EU ni Srbija neće dozvoliti da kranjski skup dovede u pitanje dosad uzlaznu liniju u njihovim odnosima, što bi vodilo novoj destabilizaciji bezbednosnih prilika i u regionu", navodi se u saopštenju.

"Neproduktivne konfrontacije EU ili njenih pojedinih članica sa Srbijom, i istrajavanje u očekivanjima da Srbija odustane od pozivanja na Rezoluciju 1244 sve dok ona važi, štetili bi ne samo budućim partnerskim odnosima, već bi se mogli posmatrati i kao diskutabilno sučeljavanje sa samom organizacijom UN i Savetom bezbednosti", zaključuje se u saopštenju.

Predsednik Srbije neće prisustvovati konferenciji jer organizatorima nije pošlo za rukom da je organizuju u skladu sa principom, po kome delegacija Kosova može da učestvuje na regionalnim skupovima u skladu sa dokumentima Ujedinjenih nacija, pre svega na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, navodi se u saopštenju Tadićevog kabineta.

Nažalost, ukazuje se u saopštenju, "organizatorima nije pošlo za rukom da se skup organizuje u skladu sa ovim principom i to onemogućava prisustvo srpskog predsednika skupu na Brdu kod Kranja".

Srbija je od samog početka imala konstruktivnu ulogu u razgovorima o modusu organizacije skupa, podseća se u saopštenju, upravo demonstrirajući želju da ne blokira učešće predstavnika Kosova.

Na samom startu Srbija je jasno izrekla svoj principijelni stav, kako bi on bio orijentir organizatorima koji su imali zadatak da pronađu formulu koja bi bila u skladu sa principima UN, zaključuje se u saopštenju.

Skup i bez Van Rompeja i Moratinosa

Predsedavajući Evropskog saveta Herman van Rompej otkazao je svoje učešće na skupu na Brdu kod Kranja, a njegov predstavnik za štampu Hesus Karmona potvrdio je agenciji Beta da će Kabinet uskoro objaviti saopštenje u kojem će izneti razloge za takvu odluku.

Ni ministar spoljnih poslova Španije Migel Anhel Moratinos neće prisustvovati Konferenciji, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Španije.

Šef španske diplomatije, predsedavajuće EU, Migel Anhel Moratinos svoj dolazak na skup uslovio je dolaskom Van Rompeja.

Jedini zvaničnik EU koji će učestvovati na skupu koju zajednički organizuju Slovenija i Hrvatska je Evropski komesar za proširenje Štefan File, navela je slovenačka agencija STA.

Iako je sve manje nade da će Konferencija, zamišljena kao prvi takav skup regionalnih lidera posle 18 godina, i ciljevi postavljeni u tom kontekstu, ispuniti planirane ambicije, slovenački premijer Borut Pahor ne odustaje od optimističkog pristupa i želje da konferencija postigne uspeh.

Pahor je, s ciljem da Rompeja ubedi da učestvuje, boravio u Briselu, ali njegova misija nije urodila plodom.

Ipak, Pahor je naglasio da će konferencija biti održana bez obzira na to ko će na njoj učestvovati.

Za Brisel Konferencija na Brdu kod Kranja je "regionalni skup"

Važno je napomenuti da zvanični Brisel na konferenciju, koju organizuju Slovenija i Hrvatska, gleda kao na "regionalni skup", a da se suštinski značaj pridaje samitu EU -Zapadni Balkan koji će početkom juna biti organizovan u Sarajevu pod pokroviteljstvom španskog predsedavanja.

Neki u Briselu čak smatraju da je Slovenija odlučila da organizuje ovaj skup s namerom da od Španije preotme ključnu ulogu u integracijama Zapadnog Balkana u EU, što je Madrid od početka svog predsedavanja EU isticao kao jedan od svojih glavnih prioriteta.

Na samitu koji će organizovati Španija, kako sada stvari stoje, izvesno je da će učestvovati Srbija, ali je, sudeći po sadašnjem kategoričkom odbijanju Prištine da na konferenciju na Brdu kod Kranja učestvuje u skladu sa Rezolucijom 1244, neizvesno prisustvo lidera kosovskih Albanaca.

"Moratinos od januara ponavlja da na konferenciji koju organizujemo, vlasti Kosova mogu biti predstavljene samo u skladu sa uslovima i okvirima koje postavljaju sve članice EU. S obzirom da u EU ne postoji konsenzus o nezavisnosti Kosova, jedina mogućnost da postignemo konsenzus jeste da održimo praksu da kosovske vlasti budu predstavljene pod UNMIK-om i u skladu sa Rezolucijom 1244", rekao je u izjavi ambasador Španije Injigo de Palasio Espanja.

"To će biti uslov našeg poziva za prisustvo vlasti Kosova na konferenciji u Sarajevu. Nadamo se da će oni to prihvatiti, jer bi to bilo u interesu svih nas", dodao je Espanja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.