Tadić naredio ministrima da ćute

Izvor: B92, 27.Nov.2009, 02:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić naredio ministrima da ćute

Predsednik Srbije Boris Tadić (FoNet, arhiva)

Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić naložio je državnim zvaničnicima da u javnosti ne saopštavaju prognoze kojima bi "iritirali" Holandiju, saznaje "Danas".

Kako je listu objasnio sagovornik iz Vlade Srbije, predsednik Republike Boris Tadić ovih dana je striktno naložio svim predstavnicima države koji se bave poslom evropskih integracija da u javnosti ne saopštavaju stavove koji bi na bilo kakav način mogli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da "iziritiraju" Holandiju.

Holandski zvaničnici su izuzetno osetljivi na javne istupe i evropskih i srpskih političara kojima se donekle najavljuje zaokret pozicije Holandije prema zvaničnom Beogradu, jer ne žele da se u njihovoj javnosti, ali i onoj međunarodnoj, stvori utisak da su "popustili pod pritiscima" i da je bilo ko sa strane "stvorio atmosferu" (izraz koji koriste neki beogradski mediji) za promenu politike o kojoj imaju pravo da suvereno odlučuju.

Zbog toga je neophodno da predstavnici srpskih vlasti, ali i onih u zemljama članicama EU naklonjenim Srbiji, ne objavljuju u medijim najave o holandskom "popuštanju" i deblokadi Prelaznog sporazuma kao već obavljenom poslu, upozoravaju sagovornici lista.

Prognoze, optimistične najave, uverenost da je "stvar rešena" i da sledi kandidatura za članstvo u EU izričito su zabranjeni odlukom predsednika Tadića i ovakva instrukcija će biti na snazi sve do zasedanja Saveta ministara spoljnih poslova 7-8. decembra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.