Tadić na sednici SB: Mesićeva izjava opasna, Hisenijev govor - šokantan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jan.2010, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić na sednici SB: Mesićeva izjava opasna, Hisenijev govor - šokantan

NJUJORK - U Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku kasno sinoć je završena sednica posvećena situaciji na Kosovu i Metohiji, na kojoj je razmotren izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki-muna.

Predsednik Boris Tadić, koji je na sednici zastupao stavove Srbije, ocenio je da bi 2010. mogla biti godina u kojoj će za Kosovo i Metohiju biti pronađeno rešenje u skladu sa međunarodnim pravom i u pravcu doprinosa ostvarenju zajedničkih prioriteta, kao što je članstvo u EU.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Samoproglašena nezavisnost, neuspešan pokušaj

Tadić je u govoru pred Savetom bezbednosti UN istakao da se pokazalo da je samoproglašena nezavisnost Kosova bila samo još jedan od neuspešnih pokušaja da se nametnu jednostrana rešenja.

Stoga je, prema njegovom mišljenju, neophodno da se u bliskoj budućnosti sputaju sve ekstremističke snage koje na Balkanu pokušavaju da svoju volju nametnu "starim metodama".

Srbija, kako je objasnio Tadić, želi da se sve postojeće političke nesuglasice reše pregovorima, što će biti logična posledica savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde o legalnosti unilateralno proglašene nezavisnosti Kosova.

Tadić je naglasio da je, u međuvremenu, neophodno da se do trenutka iznošenja mišljenja Međunarodnog suda pravde na sudije ne vrši pritisak novim priznavanjima nezavisnosti Kosova.

Prema Tadićevim rečima, u međuvremenu, UN moraju da ostanu nezaobilazni faktor mira i stabilnosti na Kosovu i Metohiji.

Tadić je na sinoćnoj sednici ponovio stav da visoki predstavnik Međunarodne zajednice na Kosovu Piter Fejt radi van mandata UN, istakavši da je plan o "nekakvoj integraciji severnog Kosova u takozvanu državu Kosovo neprihvatljiv za Srbiju".

Pred sednicu SB UN, Tadić je rekao da izjave Fejta "destabilizuju situaciju i predstavljaju opasnost za sve koji žive na prostoru Zapadnog Balkana".

Zanijer: Dugoročna stabilnost u uspešnom pomirenju

Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer izjavio je na istoj sednici da je situacija na Kosovu stabilna, premda postoje tenzije na severu i apelovao na Beograd i Prištinu da ostave pitanje statusa po strani u interesu regionalne saradnje.

"Cilj UNMIK-a je da obezbedi bezbednost, stabilnost i poštovanje ljudskih prava podrškom zajednicama Kosova i olakšavanjem dijaloga i pomirenja", istakao je Zanijer, podnoseći redovan tromesečni izveštaj pred Savetom bezbednosti UN u Njujorku.

Dugoročna stabilnost Kosova leži u uspešnom pomirenju, istakao je šef UNMIK-a, pozdravivši poruku predsednika Tadića u Dečanima za Božić da svi ljudi treba da pomire međusobne razlike bez obzira na etničku pripadnost.

Hiseni: Nezavisnost je nepovratna

Kosovski ministar spoljnih poslova Skender Hiseni izjavio je na sednici da Kosovo odbija nove pregovore o statusu sa Srbijom, ocenivši da je kosovska nezavisnost nepovratna.

Hiseni je kazao da je Priština spremna da unapredi odnose sa Srbijom, ali da dijalog može da se ostvari samo kao dijalog između dve nezavisne i suverene zemlje.

"Odbijamo svaki zahtev za nove pregovore. Takvi pozivi dolaze od ljudi, koji ili ne poznaju situaciju ili od onih koji aktivno traže da se stvori nered u regionu. Novi pregovori bi mogli da stvore novi konflikt u regionu, i kosovska nezavisnost je nepovratna", rekao je Hiseni.

On je kazao da je na Kosovu postignut napredak od poslednje sednice SB UN, dodavši da je 2009. godina bila uspešna za Kosovo.

Hiseni je rekao da će u 2010. godini jedan od prioriteta biti povratak srpskih izbeglica, kao i zaštita kulturnog i verskog blaga na Kosovu.

Ratno huškanje

Predsednik Srbije se u Njujorku sastao s generalnim sekretarom UN Ban Ki -munom i obavestio ga o izjavi predsednika Hrvatske Stjepana Mesića da bi upotrebio vojsku u slučaju da Republika Srpska raspiše referendum o otcepljenju.

Mesić: Ne razumem Tadićevu reakciju

ZAGREB Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić, u odgovoru na kritike koje je na njegov račun u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) uputio predsednik Srbije Boris Tadić, poručio je da ne razume takvu reakciju, jer se ne "petlja u odnose u BiH, niti u odnose u Srbiji", javlja Radio Slobodna Evropa.

"Moja je izjava bila u kondicionalu i zato je potrebno poznavati malo gramatike", rekao je Mesić.

"Rekao sam da bi trebalo preseći koridor, kada bi neko otcepio delove BiH. To je moje mišljenje", dodao je Mesić i napomenuo da uopšte nije bitno "ko će ga preseći, hoće li to biti NATO ili neko drugi".

Premijera Republike Srpske (RS) ne bi smelo da se shvati neozbiljno, dodao je Mesić i objasnio da je to razlog što je njegova poruka bila dramatična.

"Međunarodna je zajednica mirovala i ćutala kada je Milošević razbijao BiH, kada je razbijao Hrvatsku, kada je stvarao etnički čistu Srbiju, što je odnelo više od 100 hiljada života" na ovom prostoru, rekao je Mesić.

"Danas postoje opet neke snage koje bi htele menjati arhitekturu ovih prostora", ukazao je Mesić i upozorio "međunarodnu zajednicu da ovo nije ni malo naivn

Prema rečima Tadića, Srbija će nastaviti konstruktivan dijalog sa Hrvatskom, ali zvanični Beograd ima "odgovornost da upozori na izjave koje dolaze iz drugih zemalja".

Tokom debate, predsednik Tadić istakao je da je Srbija posvećena pomirenju, saradnji i jačanju mira i stabilnosti u regionu i snažno osudio ratnohuškačke izjave hrvatskog predsednika Mesića.

"Snažno osuđujemo opasnu, ratnohuškačcku izjavu i zveckanje oružjem predsednika Stjepana Mesića. Nema opravdanja za pretnju upotrebom sile protiv BiH ili bilo koje druge zemlje Zapadnog Balkana," poručio je Tadić.

On je istakao da Srbija ostaje snažno predana saradnji sa Hrvatskom i svim drugim članicama UN na rešavanju svih zaostalih pitanja.

Tadić je ocenio kao veoma razočaravajuću i šokantnu izjavu ministra spoljnih poslova Kosova Hisenija da bi "pregovori o statusu Kosova izazvali novi sukob".

"To je veoma čudno shvatanje dijaloga i pregovora. Prema mom mišljenju, to je direktna pretnja", poručio je Tadić.

"Ovo je nedopustivo i pokazuje destabilizujuće posledice politike privremenih vlasti. Mi svi trpimo posledice pogrešne politike naših lidera devedesetih i zbog toga mi je žao, a svi koji koriste te argumente ponovo destabilizuju region", ukazao je Tadić.

Pokušavši da u debati odgovori predsedniku Srbije, Hiseni je naveo da bi Priština i Beograd trebalo da pomognu jedni drugima u evropskim i NATO integracijama, ponovivši stav da novi pregovori o statusu nisu mogući.



Čurkin: Nikakav napredak na terenu


U debati, predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin rekao je da na Kosovu nije postignut nikakav napredak u vezi sa povratkom srpskih izbeglica, kao ni vraćanjem njihove imovine.

Ističuću da je Rezolucija 1244 SB UN i dalje na snazi, on je kazao da se slaže sa stavom predsednika Srbije Tadića, kada je reč o situaciji na severu Kosova i da Priština ignoriše misiju UN.

Ruski predstavnik je istakao da razlike između dve zajednice ostaju velike i ukazao na značajan broj neregularnosti na novembarskim izborima.

On je ukazao na značaj povratka izbeglica i njihove imovine, jer bez toga nema napretka ni na drugim poljima.

Stalni predstavnik Kine Džang Jesui, koja ovog meseca predsedava SB UN, poručio je da zvanični Peking poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i da se nada da će pregovorima obe strane doći do obostrano prihvatljivog rešenja.

Ističući da UNMIK mora da igra aktivnu ulogu u dijalogu Srbije i Kosova, on je rekao i da Euleks mora da radi na statusno neutralnoj bazi na promovisanju mira i stabilnosti.



Rozmari Di Karlo: Opasna paralelnost institucija


Predstavnica SAD Rozmari Di Karlo ocenila je da je Kosovo za poslednje dve godine, od proglašenja nezavisnosti, učinilo veliki napredak, i pozdravila napore na planu pomirenja i regionalne saradnje.

Ona je upozorila da "ilegalne paralelne institucije na severu Kosova, osnovane još 1999. godine prete stabilnosti Kosova."

Stalna predstavnica Brazila rekla je da njena zemlja podržava teritorijalni integritet Srbije na osnovu rezolucije 1.244 i da je to mišljenje Brazil istakao u raspravi pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Pozdravljajući činjenicu da je situacija u pokrajini relativno mirna, ona je napomenula da za to treba odati priznanje obema stranama.

Međutim, "zabrinjavajuće je što su na Kosovu 15. novembra održani izbori koje nije raspisao UNMIK", ukazala je predstavnica Brazila.

Predstavnik BIH ukazao je da je povratak izbeglih u pokrajinu još slab i istakao da su u tom cilju ključni napori na ohrabrenju međuetničkog dijaloga.

On je istakao da je potrebno preduzeti odlučnije napore na zaštiti kulturnog nasleđa u pokrajini.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.