Tadić i Šutanovac u Tripoliju

Izvor: RTS, 01.Sep.2009, 09:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić i Šutanovac u Tripoliju

Svečanom obeležavanju 40. godišnjice libijske revolucije prisustvovaće predsednik Boris Tadić i ministar odbrane Dragan Šutanovac. Na svečanoj vojnoj paradi u Tripoliju učestvovaće i 26 pripadnika Vojske Srbije.

Predsednik Srbije Boris Tadić i ministar odbrane Dragan Šutanovac prisustvovaće svečanoj proslavi obeležavanja 40. godišnjice libijske revolucije.

Na poziv libijskog predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Moamera el Gadafija, predsednik Tadić će u Tripoliju prisustvovati svečanoj vojnoj paradi, na kojoj će učestvovati i 26 pripadnika Vojske Srbije, saopštila je Pres služba predsednika Srbije.

U delegaciji će biti i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Dušan Spasojević, general-potpukovnik Mladen Ćirković i generalni direktor preduzeća "Jugoimport SDPR" Stevan Nikčević, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Kako je navedeno, tokom posete, delegacija Ministarstva odbrane Srbije će sa libijskim zvaničnicima razgovarati o saradnji u oblasti odbrane, posebno o vojno-ekonomskoj saradnji.

Svečanosti u Tripoliju će prisustvovati više od 60 državnika iz celog sveta, među kojima italijanski premijer Silvio Berluskoni, dok će Sjedinjene Američke Države i Veliku Britaniju predstavljati ambasadori u Libiji.

Vojnom paradom će dominirati italijanska avijacija, a predviđeni su i brojni vatrometi i kulturno-umetnički programi.

Libija ove nedelje obeležava 40 godina od vojnog udara kojim je Gadafi došao na vlast (1969), da bi postao šef države sa najdužim stažom na položaju u Africi, kao i u arapskim zemljama.

Poslednjih godina Libija je značajno poboljšala odnose sa međunarodnom zajednicom, pošto je Tripoli priznao umešanost u napad na Pan Amov avion 1988. godine i isplatio odštetu porodicama žrtava.

Savet bezbednosti UN je 2003. godine ukinuo ekonomske sankcije Libiji.
Pogledaj vesti o: Moamer Gadafi

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.