Tadić i Dačić sa Papandreuom

Izvor: RTS, 27.Jun.2009, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić i Dačić sa Papandreuom

Lider grčkog Pasoka Jorgos Papandreu snažno podržao stabilnu i naprednu Srbiju koja je izabrala put evropskih integracija. Usmeravanje Srbije ka EU i istovremeno očuvanje nacionalnih i državnih interesa ostvarivi ciljevi, poručio Ivica Dačić.

Predsednik Socijalističke internacionale i lider grčkog Pasoka, Jorgos Papandreu, sastao se u Beogradu s predsednikom Srbije Borisom Tadićem i zamenikom premijera Ivicom Dačićem.

Sa predsednikom Borisom Tadićem, Papandreu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je razgovarao o evropskim integracijama i saradnji stranaka u Socijalističkoj internacionali.

Jorgos Papandreu i lider SPS-a Ivica Dačić ocenili su u Beogradu da se formiranje proevropske vlade pre godinu dana pokazalo kao "uspešan projekat", koji usmerava Srbiju ka evropskim integracijama.

Papandreu je rekao novinarima da snažno podržava stabilnu i naprednu Srbiju koja je izabrala put članstva u Evropskoj uniji.

"Srbija pripada velikoj evropskoj porodici oličenoj u Uniji, kao i njena demokratska Vlada koja je društveno odgovorna po socijalnom pitanju", rekao je lider Pasoka.

Papandreu kaže da je takva Srbija izuzetno značajna za region zapadnog Balkana, ali i za celu Evropu. 

Ocenio je da je Srbija na novom i važnom putu koji donosi nove mogućnosti srpskom narodu i regionu što je, kako je naveo, važno za stabilnost i mir na Balkanu, koji želi da se integriše u EU.

Naveo je da je Vlada Srbije postigla velike rezultate u oblasti vizne liberalizacije sa EU i da "taj rad mora da se nastavi".

Dačić je istakao da se godinu dana od formiranja vlade koju predvodi Demokratska stranka pokazalo da su njeni glavni principi - usmeravanje Srbije ka Evropskoj uniji i istovremeno očuvanje nacionalnih i državnih interesa - ostvarivi.

"Formiranje te vlade pokazalo se kao uspešan projekat", ocenio je Dačić.

O članstvu SPS-a u SI 

Ivica Dačić razgovarao je sa Jorgosom Papandreuom i o članstvu SPS-a u Socijalističku internacionalu.

Dačić očekuje da veoma brzo počne procedura za članstvo partije na čijem je čelu u SI, navodeći da je cilj SPS da bude deo "evropske i svetske porodice socijalističkih i socijaldemokratskih partija".

"Ponovio sam da SPS treba i da ona već jeste definisana na demokratskim principima, da je ona moderna partija levice i da ćemo tu svoju orijentaciju potvrditi na skupštini stranke 17. jula", naveo je Dačić.

Papandreu je rekao da bi punopravno članstvo SPS u SI značilo "važan napredak" ne samo za tu partiju, već i za Srbiju.

"U trenutku kad se svet suočava sa velikom ekonomskom krizom, vreme je da socijalističke sile odigraju veliku ulogu u pronalaženju načina kako se vodi svetska ekonomija i kako se svetom upravlja", zaključio je Jorgos Papandreu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.