Tadić čestitao zaštitniku prava građana

Izvor: Vesti-online.com, 25.Dec.2009, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić čestitao zaštitniku prava građana

Predsednik Boris Tadić, čestitao je u petak uveče u Beogradu zaštitniku prava građana Saši Jankoviću na izuzetnom radu u protekle dve godine i istakao da su nezavisne institucije pretpostavka izgradnje civilnog društva u Srbiji.

"Zaštitnik građana je značajna institucija na koju možemo da se oslonimo u budućnosti i svuda gde država nije dovoljno efikasna treba da intervenišu nezavisne institucije", rekao je predsednik Tadić posle obilaska kancelarije Obmudsmana. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<

Tadić je konstatovao da Srbija ima značajne probleme sa nasilništvom u porodici, i nasiljem nad ženama.

"Administracija često ćuti u vezi sa nasilništvom u porodici, jer se smatra da je to kulturološki obrazac vezan za Balkan", rekao je Tadić dodavši da "na žalost, i dan danas u Srbiji postoji legitimizacija nasilništva nad ženama i da svake nedelje jedna žena izgubi život od svog životnog partnera."

To je frustrirajući podatak i društvo mora biti mnogo aktivnije u zaštitni rodnih prava i prava dece, kazao je Tadić.

Predsednik Srbije je rekao i da borba protiv nasilja mora da bude unapređena i istakao da veoma podržava inicijativu Liberalno demokratske partije i Čedomira Jovanovića da "zakonski bude tretirano" nasilništvo na političkim i na javnim skupovima, a ne samo na sportskim priredbama.

Zaštitnik prava građana Janković rekao je da je njegova kancelarija u ovoj godini primila više od osam hiljada žalbi građana i da su u više stotina slučajeva utvrđeni propusti u radu organa uprave.

Janković je rekao i da je više zakonskih propisa izmenjeno po preporuci Obmudsmana.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.