Tadić: Srbija se neće samoizolovati

Izvor: B92, 21.Feb.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Srbija se neće samoizolovati

Bukurešt -- Srbija neće priznati nelegalnu nezavisnost Kosova, ali se neće ni samoizolovati, izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić.

"Nikada nećemo posustati i nikada se nećemo predati. Nastavićemo borbu miroljubivim putem, s dobro definisanim strateškim planom i branićemo svoje interese. Imaćemo u vidu interese regiona i kontinenta", prenela je rumunska agencija Rompres izjavu Borisa Tadića nakon razgovora sa rumunskim predsednikom Trajanom Baseskuom u Bukureštu. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Tadić je izjavio da će Srbija, pružanjem direktne pomoći, zaštiti Srbe na Kosovu i Metohiji, navela je agencija.

Boris Tadić je zahvalio predsedniku Rumunije na principijelnoj poziciji njegove zemlje prema statusu Kosova i odluci da ne prizna njegovu nezavisnost, ističući prijateljske i sve bolje ekonomske odnose dve zemlje.

Trajan Basesku je rekao da će Srbija "imati svu moguću podršku Rumunije na svom putu ka Evropskoj uniji".

Basesku je naglasio da Rumunija, kao članica Evropske unije i NATO-a, neće odustati od politike neprihvatanja nezavisnosti Kosova, i Srbiji poručio da u ovim teškim trenucima ne sme da se samoizoluje.

"Srbija mora da nastavi dijalog sa EU, jer EU želi Srbiju u punopravnom članstvu", naglasio je Basesku.

Boris Tadić će se danas sastati i s premijerom Kalinom Popeskuom Taričeanuom, kao i sa predsednicima Poslaničkog doma i Senata rumunskog parlamenta Bogdanom Olteanuom i Nikolajem Vakarojuom.

Kako je najavljeno, srpski predsednik će se sastati i s predstavnicima Lige rumunsko-srpskog prijateljstva i dati intervjuu za rumunski javni servis TVR.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.