Tadić: Srbija neće podržati cepanje BiH

Izvor: Vesti-online.com, 17.Jan.2010, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Srbija neće podržati cepanje BiH

Predsednik Boris Tadić izjavio je da Srbija kao potpisnik Dejtonskog mirovnog sporazuma, nikada neće povući ni jedan politički potez koji bi doveo u pitanje integritet Bosne i Hercegovine (BiH).

Predsednik Tadić je u intervjuu za sarajevsku TV OBN, takođe, kazao da Srbija, neće podržati referendum ili bilo koji drugi akt koji bi doveo do cepanja BiH na sastavne delove.

"Kada bi Srbija podržala referendum o cepanju BiH dovela bi u pitanje svoju medunarodnu poziciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i autoritet", rekao je Tadić, naglasivši da je svestan da za to što je rekao nema podršku većine Srba u BiH.

Predsednik Tadić je u intervjuu takođe kazao da neće ni povući niti jedan potez koji bi doveo u pitanje opstanak Republike Srpske (RS), javila je dopisnica Tanjuga iz Banjaluke. Takav stav, kazao je Tadić, predstavlja podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu, jer bolji dokument, kada je reč o integritetu BiH, u ovom trenutku ne postoji. Predsednik Tadić je, takođe, kazao da bošnjački političari treba da izađu iz matrice da je RS "genocidna tvorevina" i da treba da shvate da u BiH postoji srpska strana sa svojim legitimnim interesima.

"Dodik ima obavezu da štiti legitimna prava srpskog naroda koji živi u BiH i u tom kontekstu ga i treba razumeti. Treba razmotriti i zašto Dodik sada govori tako kako govori i da li je možda prinuđen na to ponašanjem drugih političara u BiH", naglasio je Tadić, dodavši da nikada ne postoji samo jedna strana u sporu.

Govoreći o bilateralnim odnosima Srbije i BiH, Tadić je rekao da je potrebno malo dobre volje da bi ti odnosi bili bolji. Predsednik Srbije je izrazio i mišljenje da je vreme da prostor zapadnog Balkana i države u regionu postanu solidarne i pomažu jedna drugoj na putu ka evropskim integracijama.

"U suprotnom, ne samo da nećemo postati članice Evropske unije, nego nikada nećemo izgraditi normalno društvo. To je moja poruka mojim hrvatskim, albanskim, bošnjackim i makedonskim kolegama", rekao je Tadić.

Tadić je takođe ocenio da postoje političari koji bi želeli da postave Srbiju u poziciju zemlje koja se stalno izvinjava, što je, kako je naglasio, nerealno, jer se iza toga krije potreba da se samo jedan proglasi krivcem za ono što se dešavalo na zapadnom Balkanu.

"Poznato je kakvi su bili motivi, ne samo 90. godina prošlog veka nego i tokom celog 20. veka, jer je i srpski narod bio napadnut i jer su i Srbi imali svoje žrtve i pravo na poštivanje", rekao je predsednik Tadić, a prenela Srna.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.