Izvor: B92, 12.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Šesti princip besmislen

Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić odbacio je tzv. šesti princip o podeli odgovornosti stranaka koje pregovaraju o novoj vladi Srbije.

Tzv. šesti princip, koji žele G17 i DSS, predviđa da jedna stranka ne može imati i premijera i predsednika države. Dan pred nastavak pregovora DS-a i koalicije koju vodi Vojislav Koštunica, Tadić je pregovaračima iz DSS-a i G17 plus poručuo da je za Srbiju važno da vlada bude formirana do kraja marta.

Pred nastavak pregovora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o formiranju vlade, Tadić je diskusiju o podeli odgovornosti, na kojoj insistiraju DSS i G17 plus, stavio "s one strane smisla". On kaže da bi aktuelni šesti princip bio moguć samo u slučaju da predsednika ne biraju građani, već stranke u parlamentu.

"Između onog čoveka koji će biti predsednik republike ili kandidat za to mesto, i građana ne stoji niko. Ne postoje ni stranke. I u tom smislu, smatram potpuno besmislenim uvođenje novih preduslova za formiranje vlade, i, evo, lišavam pregovarače tog problema, ovim što sada govorim", kaže on.

Pre nego što je Tadić otvoreno stavio van snage pregovaranje o poziciji predsednika Srbije i premijera, iz DSS-a, u interpretaciji portparola stranke Andreje Mladenovića, šesti princip dobio je i konkretnije značenje:

"Znači da smo mi potpuno, sada ću slikovito to da vam kažem, spremni da Tadića podržimo ili za mesto premijera ili mesto šefa države, ali ne možemo ga podržati za oba mesta istovremeno", kaže Mladenović.

Tadić, ipak, ne vidi izbore kao ishod aktuelnih pregovora, naglašavajući da je za Srbiju i njene građane bitno da vlada bude formirana do kraja marta.

"Dogovor je uvek moguć, ali apsolutno uvek moguć. Do poslednjeg trenutka treba dati šansu dogovoru. To je moja osnovna poruka", kazao je Tadić.

DSS-NS i DS razgovarali su 2. marta u sedištu DS-a i tada su se složili o pet principa za formiranje vlade, u vezi sa Kosovom, saradnji sa Hagom, evropskim integracijama, ekonomskim razvojem i borbom protiv korupcije i kriminala.

Pregovori su stali kada je, nakon susreta DSS i G17 plus, uveden i novi šesti princip o podeli odgovornosti, koji podrazumeva da se u paketu, uz mesto premijera i resore, pregovara i o podršci za izbor na mesto predsednika Srbije. Razgovori se nastavljaju sutra u 14 sati, u sedištu DSS-a.

Prvi princip - šesti princip

Šesti princip javnosti je predstavljen kao predlog G17 plus.

Ivana Dulić-Marković, potpredsednica te partije, izjavila je, gostujući u emisiji Utisak nedelje, da, iako je učestvovala u pregovorima i s Demokratskom strankom i Demokratskom strankom Srbije, ne zna ko je smislio šesti princip.

"Ideja koju smo jasno izložili na pregovorima s DS-om je da mi želimo da budemo partneri u vladi, a ne da nam onaj ko je pretendent na mesto premijera dobaci neku kosku, neko ministarstvo dijaspore ili vera i da tako učestvujemo u vladi", kaže ona.

Prema mišljenju urednika nedeljnika Vreme Dragoljuba Žarkovića, taj princip je nazvan šesti, ali on smatra da je reč o prvom i osnovnom političkom principu. "Da Boris Tadić može da sastavi vladu s 23 odsto poslanika, koliko ima, on bi je sastavio", kaže Žarković.

"Pošto ne može da je sastavi, on mora ili da pristane na kompromis da mu DSS, Nova Srbija, G17 plus, a vidimo sada i neki predstavnici manjina, određuju premijera, ili da ide na izbore, s tim što ja ne bih isključio ni mogućnost bočnih procesa, što znači da se pred kraj procesa oko Kosova DSS i radikali pojave i odrede mandatara. To je realna politička opcija", kaže on.

DSS-NS i DS razgovarali su 2. marta u sedištu DS-a, i tada su se složili o pet principa za formiranje vlade - u vezi sa Kosovom, saradnji sa Hagom, evropskim integracijama, ekonomskim razvojem i borbom protiv korupcije i kriminala.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.