Tadić: Rasizam je u Srbiji neprihvatljiv

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2010, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Rasizam je u Srbiji neprihvatljiv

BEOGRAD - Predsednik Republike Boris Tadić izjavio je danas, na centralnoj manifestaciji obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta, da je u Srbiji neprihvatljiva netrpeljivost kojoj smetaju etničke, nacionalne, verske ili političke razlike.

"Nikakve predrasude i omraze koje pretenduju da ih opravdaju i prodube, ne mogu ugroziti naše uverenje da je naš ljudski identitet iznad svega toga i da u drugome prepoznajemo sebe i mogućnost da obogatimo svoj potencijal >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << humanog i ljudskog", rekao je Tadić.

Predsednik Tadić je podsetio da se uvek zalagao da se jevrejska zajednica, kao i druge zajednice u Srbiji, osećaju kao ravnopravni član društva, i poručio da će uvek biti na strani onih čiji je etnički, kulturni, verski i ljudski identitet ugrožen.

"Svedoci smo nastojanja da se zaborave ova tragična iskušenja holokausta, da se revidira istorija nacističkih zločina, da se obnove ideologije netrpeljivosti, rasizma i šovinizma, etničkog, verskog i drugih fanatizama. To u Srbiji ne može i ne sme da se dogodi", rekao je Tadić.

Srbija će, kako je dodao, učiniti sve da očuva i zaštiti istorijske spomenike i obnovi memorijalne prostore holokausta.

"Delim sa vama uverenje da će nas ostvarenje plemenitih ambicija uvesti u red zemalja koje poznaju etiku istorijske odgovornosti i kulturu pamćenja žrtava. Radimo ozbiljno na razvijanju programa obrazovanja o holokaustu u našem obrazovnom sistemu, učestvujemo u međunarodnim projektima istraživanja i obeležavanja sećanja na žrtve holokausta, a očekujem da zajedno sa gradskim vlastima Beograda i Srbije obeležimo i zaštitimo sve mesta stradanja Jevreja u našoj zemlji", rekao je Tadić.

Pavličić: Možemo oprostiti, ali ne smemo zaboraviti

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić položio je danas venac na Jevrejskom groblju u tom gradu, povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta.

Pavličić je, tom prilikom, rekao da holokaust "možemo oprostiti, ali ne smemo zaboraviti, kako se takav zločin više nikada ne bi ponovio".

Vence na Jevrejsko groblje, zajedno sa Pavličićem su položili predstavnici Jevrejske opštine u Novom Sadu.

Na manifestaciji održanoj na mestu nekadašnjeg logora Staro sajmište, govorio je i ambasador Izraela Artur Kol, koji je poručio da se sećanje na holokaust mora čuvati kako bi se izbeglo da rasizam, predrasude i mržnja ponovo prevladaju.

"Usvajajući ovaj dan, UN su, ne samo zatražile od država članica da proučavaju i pamte ovu tamnu mrlju ljudske istorije, već su priznale da se genocid može ponovo dogoditi, bilo gde i u bilo kom trenutku, osim ukoliko ne učinimo sve kako bismo se suprotstavili diskriminaciji, progonima i rasizmu, gde god i kada god se oni pojavili", rekao je Kol.

"Stojim pred vama kao predstavnik nezavisne jevrejske države, obavezujući se da ću pamtiti žrtve holokausta i sve žrtve slepe mržnje bilo gde na planeti, jer ukoliko ljudski rod podlegne zlu progona i mržnje, mržnja će nas dovesti do potpunog uništenja", kazao je Kol.

Ambasador Izraela izrazio je očekivanje da će Srbija tokom ove godine postati punopravni član Radne grupe za međunarodnu saradnju u oblasti obrazovanja, sećanja i istraživanja holokausta.

Vence kraj spomenika u spomen-parku Staro sajmište položili su predsednik Tadić, predstavnici jevrejske i romske zajednice i ambasada Izraela i Nemačke.

Dejanović: Građani neće zaboraviti tragične događaje

Predsednica Skupštine Slavica Đukić - Dejanović izjavila je danas da građani Srbije neće zaboraviti nijedan tragičan događaj izvršen nad nedužnim civilima, bilo na osnovu nacionalnog, verskog, političkog ili etičkog obeležja.

"Kontinuitet zločina u novijoj istoriji u suprotnosti je sa progresivnim civilizacijskim tekovinama i dužnost je svakog državnog organa, pa i građanina Srbije da se suprostavi svakom obliku zločinačkog delovanja", rekla je Đukić - Dejanović povodom Dana sećanja na žrtve holokausta.

Poslanici kroz svoje aktivnosti u parlamentu, rekla je predsednica Skupštine, stvaranjem atmosfere mira, razumevanja i aktivnog dijaloga, pružaju primer drugima u suprotstavljanju svakom vidu zločina nad nedužnim civilima, navodi se u saopštenju iz parlamenta.

U Srbiji i svetu danas je nizom manifestacija obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta. Ovaj dan, 27. januar, ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić: U Srbiji neprihvatljiva netrpeljivost

Izvor: Blic, 27.Jan.2010

Širom sveta juče je obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta. Generalna skupština UN je 2005. godine donela rezoluciju o obeležavanju ovog dana i kao datum odredila 27. januar, kada su sovjetske snage 1945. oslobodile nacistički logor Aušvic-Birkenau. ..U tom bivšem logoru u Poljskoj...

Nastavak na Blic...

U Srbiji netrpeljivost nije prihvatljiva

Izvor: Glas javnosti, 28.Jan.2010, 09:23

BEOGRAD - Boris Tadić, predsednik republike, izjavio je juče na centralnoj manifestaciji obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta da je u Srbiji neprihvatljiva netrpeljivost kojoj smetaju etničke, nacionalne, verske ili političke razlike...- Nikakve predrasude i omraze koje...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.