Tadić: Profesionalizacija vojske do kraja mandata vlade

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Sep.2009, 20:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Profesionalizacija vojske do kraja mandata vlade

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da će jedan od prioriteta Vlade Srbije biti da proces profesionalizacije vojske bude okončan do kraja njenog mandata.

"Profesionalizacijom Vojske Srbije dobićemo obučenog i visoko specijalizovanog vojnika kome će to biti posao i životno opredeljenje i na taj način Vojsku ćemo unaprediti do standarda evropskih vojski", rekao je Tadić na svečanosti završetka školovanja studenata 129. i 130 klase Vojne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << akademije.

Prema njegovim rečima, Vojska Srbije je faktor mira i stabilnosti i tako će ostati u budućnosti.

Tadić je istakao da suština odbrane teritorijalnog integriteta i suvereniteta jeste vođenje odgovorne i miroljubive politike, a najviši zadatak vojske je da brani Srbiju i čuva mir.

Srbija je, kako je istakao, opredeljena za mir i želi sigurnost za sve svoje građane, ukljucujući i one koji žive na Kosovu i Metohiji.

Pregovori o Kosovu

"Srbija nikada i ni pod kojim uslovima neće priznati nezavisnost Kosova. Istovremeno, Vlada Republike Srbije će u svakom momentu i nadalje, pronalaziti praktična rešenja za mnoga pitanja svakodnevnog života", rekao je Tadić.

"Ostajemo privrženi stavu da se mora pronaći kompromisno rešenje za pitanje Kosova i da se ono može naći jedinu kroz nove pregovore, za koje će se prostor otvoriti posle buduće odluke Međunarodnog suda pravde.

Na taj način brinemo o životima Srba koji su na Kosovu i Metohiji najugroženiji, ali i svih drugih građana i doprinosimo miru i stabilnosti u ovom našem delu Evrope", rekao je predsednik Tadić.

Istakavši da je Srbija danas demokratska zemlja koja svim manjinama daje ustavne i zakonske garancije ravnopravnosti, Tadić je podsetio da Ustav, između ostalog, garantuje svim građanima pravo na izražavanje stavova i na okupljanje, kao što svima garantuje i slobodu mišljenja.

Predsednik Tadić je istakao da je pravo na različitost pretpostavka slobodnog društva.

Zaštita svih građana

"Srbija jeste i biće slobodna, nezavisna, sigurna i demokratska zemlja. Državni organi Republike Srbije će na svako nasilje i ugrožavanje osnovnih ljudskih i demokratskih prava, reagovati u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima.

Samo država ima pravo da primeni silu, u skladu sa zakonima, i država će zaštiti sve svoje građane - bez obzira na njihovu nacionalnu, versku, polnu, ili političku pripadnost", rekao je Tadić.

Srbija, kako je naglasio, jeste i biće zemlja slobode i mira za sve koji u njoj žive. Srbija je, prema njegovim rečima, uprkos izazovima sa kojima se suočava svet usled globalne krize, uspela da očuva svoju ekonomsku i političku stabilnost, i profilisala spoljnu politiku kroz konstantne diplomatske napore koji su počeli da daju rezultate.

Srbija, kako je objasnio, danas ima definisana četiri stuba spoljne politike: Evropsku uniju, Rusiju, SAD i Kinu, što će biti temelj njenih međunarodnih odnosa na duže staze.

"Sve one koji imaju primedbe na ovakva strateška partnerstva želim da podsetim, Srbija je u svojoj nedavnoj prošlosti imala mnogo neprijatelja i zato nam sada nijedan prijatelj nije suvišan", rekao je Tadić.

Partnerstva

"I u budućnosti ćemo stvarati nova politička i ekonomska partnerstva, jer je to dobro za našu državu i građane. Politika koja se tome protivi bila bi duboko štetna i vodila bi zemlju u izolaciju, privredu u potpunu ekonomsku neizvesnost, a bezbednost države u rizike sa nesagledivim posledicama", poručio je Tadić.

Srbija istovremeno želi da obnavljanjem političkih veza sa nesvrstanim državama osnaži svoj međunarodni uticaj, ali i da unapređenjem privredne saradnje sa tim državama otvori vrata za nastup srpskih preduzeća na tim tradicionalno prijateljskim tržištima.

Kako je naglasio, članstvo u Evropskoj uniji za Srbiju ostaje centralni politički cilj, a uspostavljena strategijska partnerstva ne samo da ne ometaju postizanje tog cilja već mu upravo doprinose.

"Spremni smo da u potpunosti ispunimo uslove i uklonimo sve prepreke na našem putu ka EU. Saradnju sa Haškim tribunalom ćemo okončati jer time otvaramo i pespektivu za sve ljude, porodice, za decu. Do sada je mnogo urađeno u tom pravcu i nadležne institucije rade danonoćno kako bi svoj posao upešno privele kraju", rekao je Tadić.

U bezbednosnom smislu, Srbija se opredelila da bude punopravni i aktivni član Partnerstva za mir, i želi da potpunim uključenjem u taj program dobije važan spoljnopolitički kvalitet za izgradnju odnosa poverenja i saradnje sa drugim zemljama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.