Tadić: Očekujem pobednički rezultat NDS

Izvor: Press, 13.Feb.2014, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Očekujem pobednički rezultat NDS

Tadić je na skupu u amfiteatru Spensa prisutnima rekao da im se divi što su preuzeli rizik i što su "prelomili u svom srcu i doneli odluku" koju je, kako je naveo, doneo i sam, misleći na napuštanje DS-a.

Obraćajući se novinarima Tadić je rekao da se pokrajinska vlast u ovom trenutku neće menjati i da nije ugrožena.

On je istakao da poslanici skupštine AP Vojvodine koji prelaze u NDS "neće dovoditi u pitanje izbornu volju građana", što, kako je kazao, važi >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << i za lokalne samouprave.

"Volja građana ne može da se menja, to je najvažnije demokratsko načelo i njega se treba držati", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, Vojvodina treba da bude autonomija koja je funkcionalna i njen položaj treba da bude na taj nacin definisan i u novim ustavnim rešenjima, koja će, kako je dodao, svakako uslediti.

"U tim novim ustavnim rešenjima treba pronaći najbolje moguće mere za funkcinalizaciju autonomije Vojvodine koja treba da bude usaglašena sa regionalizacijom, kao jedan od pravaca decentralizacije u Srbiji", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, ceo politički sistem Srbije trpi zbog činjenice što je vrlo mali broj direktno izabranih predstavnika građana u organima vlasti, naglasivši da izborni model mora da se menja i da i u Skupštini Srbije mora biti direkno izabranih predstavnika od građana.

"Samo na taj način možemo podići poverenje građana u institucije i nećemo svakih nekoliko godina imati opasnost da se ruši ustavni poredak", rekao je on.

Tadić smatra da je siromaštvo ključni problem sa kojim se suočava Srbija.

Prema njegovim rečima, postoji realna opasnost da jedna trećina mladih ljudi u Srbiji "čitav svoj vek provede u siromaštvu".

"To je razlog što sam se vratio u dnevnu politiku u Srbiji. Nemam pravo da se u tako kritičnim momentima bavim svojim životom u komformnim krugovima međunarodnih foruma, već moram da učestvujem u ovim izborima i zbog toga sam ovde", zaključio je Tadić.

Predizbornom skupu prisustvoao je i lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

On je rekao da prvi put učestvuje na skupu "nepostojeće stranke" i da čestita predsedniku "nepostojeće stranke", na šta mu je Tadić objasnio da je osnovana Nova demokratske stranka, ali da nema izabranu stranačku strukturu i da se unutarstranačkim izborom neće baviti do završetka parlamentarnih i izbora za grad Beograd.

Čanak je rekao novinarima da je zadovoljan što se nalazi na listi koje se ne stidi.

"Liga socijaldemokrata Vojvodine je sa Borisom Tadićem bila u koaliciji 20 godina, a onda je DS otišla sama od sebe", rekao je Čanak, dodajući da će se kao koalicioni partner NDS između ostalog boriti za promenu Ustava Srbije.

Na skupu NDS koja u koaliciji sa LSV, strankom Zajedno za Sbiju, Zelenom strankom i nekoliko stranaka nacionalnih manjina izlazi na predstojeće izbore, govorili su i bivši diplomata u Kanadi, nekadasnji aktivista pokreta Otpor Vlada Pavlov i narodni poslanik Janko Veselinović, koji je do skoro bio zamenik predsednika poslaničke grupe DS u republičkom parlamentu.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Tadić: Očekujem pobednički rezultat NDS

Izvor: Blic, 13.Feb.2014

Lider Nove Demokratske stranke (NDS) u osnivanju Boris Tadić, izjavio je danas na predizbornom skupu u Novom Sadu da očekuje da će ta stranka na republičkim izborima ostvariti pobednički rezultat i istakao da NDS neće dovoditi u pitanje izbornu volju građana u Vojvodini...Tadić je na skupu u...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.