Tadić: Kandidatura za EU u pravom trenutku

Izvor: RTS, 04.Okt.2009, 13:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Kandidatura za EU u pravom trenutku

U interesu Srbije je da što pre podnese zahtev za kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji, ali u trenutku kada će Unija prihvatiti pregovore o tom pitanju, izjavio predsednik Srbije Boris Tadić u Berlinu, gde je kao prošlogodišnji laureat prisustvovao dodeli nagrade "Kvadriga".

Predsednik Boris Tadić izjavio je u Berlinu da je u interesu Srbije da što pre podnese zahtev za kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji, ali u trenutku kada će ona biti uspešna, odnosno kada >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bude određen datum za pregovore o tom pitanju.

Predsednik Tadić rekao je na ceremoniji dodele nagrade "Kvadriga" da se "svi mi danas součavamo sa izazovom da zajednički stvorimo nove okolnosti u kojima će Rusija, njeni susdi, Evropa i svet stvoriti takve odnose da jedni druge posmatramo, ne sa neprijateljstvom ili sumnjom, već kao graditelje zajedničkih poduhvata bezbednosti i prosperiteta.

"Znam da će se rad aktuelnih lidera u Srbiji ocenjivati na osnovu toga da li će uspeti da obnove društvo koje upalo u ponor rata i da odvedu Srbiju u Evropsku uniju", rekao je Tadić u Berlinu.

Tadić je, u intervjuu za nemački radio "Dojče vele", podsetio da je Holandija jedina članica Evropske unije koja uslovljava dalje integracije Srbije u Evropsku uniju.

"Mi činimo sve da se taj proces otkoči, rekao je Tadić u Berlinu, gde je prisustvovao dodeli nagrade "Kvadriga".

"Holandija ima svoj stav, a mi imamo svoj. Naš interes je da što pre podnesemo kandidaturu i to onda kada će ta kandidatura biti uspešna - tačnije onda kada EU prihvati kandidaturu i kada bude određen datum za pregovore", rekao je Tadić.

Tadić je naglasio da sve zemlje EU, osim Holandije, podržavaju Srbiju u daljim, brzim integracijama u Evropsku uniju, i dodao da se, pošto su irski građani prihvatili Lisabonski sporazum, otvaraju perspektive za brže integrisanje Srbije u EU.

"Možda će stav Holandije u narednom periodu postati fleksibilniji, videćemo. Sve zemlje EU žele da utiču na stav Holandije, ali i Holandija ima pravo na svoj stav. Mi činimo sve da se Ratko Mladić nađe u Hagu - to je naša i međunarodna i domaća obaveza", zaključio je Tadić.

Tadić je sinoć u Berlinu razgovarao sa predsednikom Evropske komisije Žoze Manuel Barozom, koji je nedavno započeo drugi mandat na toj funkciji.

Predsednik Srbije i Barozo razgovarali su o evropskim integracijama Srbije, viznoj liberalizaciji i političkoj situaciji u Srbiji. Tadić je ispred Bundestaga zasadio drvo zajedno sa prethodnim dobitnicima "Kvadrige".

Dobitnik ovogodišnje nagrade "Kvadriga" je bivši predsednik SSSR-a Mihail Gorbačov.

Nagrada "Kvadriga" dobila je ime po bronzanoj skulpturi sa vrha Brandenburške kapije u Berlinu, koja prikazuje boginju pobede u kolima s četvorostrukom konjskom zapregom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izlaz iz mraka

Izvor: Večernje novosti, 03.Okt.2009, 22:19

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u subotu u Berlinu, na ceremoniji dodele nagrade "Kvadriga" bivšem predsedniku SSSR Mihailu Gorbačovu, da Evropa i Rusija treba zajednički da rade na povećanju bezbednosti u svetu

Nastavak na Večernje novosti...

Tadić: Kandidatura za EU u pravom trenutku

Izvor: Mondo, 04.Okt.2009

Predsednik Boris Tadić izjavio je u Berlinu da je u interesu Srbije da što pre podnese zahtev za kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji, ali u trenutku kada će ona biti uspešna

Nastavak na Mondo...

Interes Srbije - kandidatura za članstvo u EU

Izvor: S media, 04.Okt.2009

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio da je interes Srbije da što pre podnese kandidaturu za članstvo u EU, i to onda kada će ta kandidatura biti uspešna, odnosno kada će je EU prihvatiti i Srbija dobiti datum za pregovore. ..Tadić je rekao da je Holandija za sada jedina od 27 zemalja članica...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.