Tadić: Hoćemo kandidaturu sa rezultatom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Nov.2009, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Hoćemo kandidaturu sa rezultatom

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da će Srbija kandidaturu za članstvo u EU podneti onoga trenutka kada bude sigurna da će taj čin biti delotvoran, odnosno kada bude jasno da će ta aplikacija rezultirati brzim pozitivnim odgovorom EU.

"Naše je htenje da ta odluka bude efektivna, odnosno da onda kada apliciramo za članstvo u EU ta naša aplikacija ne stoji mesecima u fioci neke od evropskih komisija, već da institucije EU što pre pozitivno odgovore", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izjavio je Tadić novinarima.

Građanima Srbije je, prema njegovim rečima, važno što brže članstvo u EU a ne formalno ispunjavanje koraka ka članstva u EU.

"Naša međunarodna aktivnost podrazumeva plan i strategiju koji treba da daju rezultat. Uopšte me ne zanima kako to što činimo izgleda u javnosti, već kakav je rezultat onoga što činimo. Kada bi nas pre svega zanimalo kako to izgleda u javnosti, žurili bismo sa aplikacijom", rekao je Tadić.

Kako je objasnio, aplikaciji za članstvo mora prethoditi odmrzavanje prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU.

"Sve što činimo u oblasti spoljne politike svrhovito je i deo je jednog cilja - učlanjenja u EU, ali to je cilj kome treba da prethodi podizanje kvaliteta života u Srbiji i stvaranje društva koje nalikuje standardima evropskih društava", rekao je Tadić.

Tadić je izjavio da su Srbiji potrebni inovativnost i nova odgovornost u političkom odlučivanju i donošenju odluka koje su odgovor na izazove vremena, ali i u svim oblastima društvenog života, uključujući i inovativnost u organizaciji Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

"Potrebno je uspostavljanje nove odgovornosti u našem društvu", naglasio je Tadić na obeležavanju Dana Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) i založio se za "netradicionalan pristup, uz poštovanje tradicije, ali za pristup koji podrazumeva inovativnost u svakoj oblasti našeg života".

"Inovativnost u organizaciji SANU, inovativnost u nauci uopšte, inovativnost u istraživanjima koje bi trebalo da ostave posledice po našu privredu, bolje zdravlje građana, inovativnost u korišćenju enegerije, inovativnost u domenu građevinskih materijala i konstrukcija, inovativnost u vođenju pregovora o budućem statusu Kosova i Metohije i inovativnost u spoljnoj politici", nabrojao je Tadić.

"To je ono što Srbiji danas treba, drugačiji pristup", dodao je Tadić, "jer onaj ko nije naučio lekciju da rigidan, krut i preterano tradicionalan pristup, koji nije dao rezultate, ne može biti ponavljan u budućnosti, gubi pravo i legitimitet da obavlja posao u sadašnjosti".

Srbiji su potrebne duboke društvene i političke reforme, ocenio je Tadić i istakao da je inovativnost neophodna u političkom odlučivanju i donošenju odluka koje su odgovor na izazove vremena.

Prema njegovim rečima, jedan od ključnih problema sa kojima se Srbija suočava je nefleksibilnost u donošenju odluka.

Jedan od odgovora zbog čega mi ne ostavljamo većinu problema iza sebe i ne usmeravamo se prema novim izazovima, već neprekidno bivamo povlačeni na dno istorijskih procesa, ukazao je Tadić, upravo je preterano tradicionalan i nedovoljno inovativan pristup problemima sa kojima se Srbija suočava.

Tadić je rekao da prihvata svaku sugestiju, kritiku i inovativan pristup članova SANU na probleme sa kojima se Srbija suočava.

"Iza nas mora ostati vreme u kojima su ljudi proglašavani opasnim zbog toga što su imali drugačije mišljenje i izdajnicima zbog toga što su imali drugačiji pristup", poručio je Tadić.

Od krutog, tradicionalnog i takozvanog patriotskog mišljenja, ovo društvo nije imalo nikakve koristi u prethodnim decenijama, ocenio je Tadić, samo je patilo i kretalo se iz tegobe u tegobu, iz problema u problem.

Moramo da budemo društvo koje probleme ostavlja iza sebe, rekao je Tadić i istakao potrebu otvaranja demokratskog dijaloga o svim problemima.

Ne pripadam onima koji, u ime moderniteta, smatraju da tradicionalne institucije, kakva je SANU, nemaju svoje mesto u budućnosti ovog društva, istakao je Tadić.

Tadić je naglasio da ne smatra ni da bi, u ime evropskih integracija, Srbija trebalo da se odvoji od svoje nacionalne politike.

Smatram da Srbija ima pravo i obavezu da legitimiše svoje nacionalne interese, izjavio je Tadić.

On je rekao da SANU može računati na podršku države, jer je uvek "imala kritičku masu znanja i autentičnog slobodarskog duha koji su pokretali ovo društvo, nudili reforme i projekte izlaska iz krize".

"Želimo da ova dokazana tradicija, koja je opstajala i u vremenima autoritarnih političkih kultura, bude nasleđe koje delite sa svojim narodom i odgovor na izazove krize i malodušnosti sa kojima se, ipak, moramo suočavati", istakao je Tadić.

Tadić je poručio da se u budućnosti mora više investirati u nauku i kulturu.

Ministar nauke i tehnološkog razvoja Srbije Božidar Đelić naglasio je da bitka da se u budžetu izdvoji više novca za nauku i kulturu neće biti laka.

Očekujem da ona obezbedi da sledeća godina bude godina napretka za nauku i kulturu, rekao je Đelić i dodao da je cilj Srbije da se u narednih pet godina jedan odsto BDP izdvaja za nauku.

Đelić je istakao uspešnu saradnju ministarstva i SANU u procesu kreiranja Strategije naučnog i tehnološkog razvoja Srbije u periodu od 2009. do 2014. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.