Izvor: B92, 05.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Hapsiti haške optuženike

Beograd, Prag -- Srbije Boris Tadić je zatražio hapšenje osoba optuženih pred Haškim tribunalom.

On je ocenio da izjave vladinih zvaničnika da hapšenja haških optuženika neće biti, nanose štetu nacionalnim interesima Srbije. Tadić je, u intervjuu Radiju Slobodna Evropa, istakao da je izlaz iz krize u odnosima sa Haškim tribunalom u poštovanju zakona Srbije, koji ne ostavljaju mesta za dvoumljenje šta treba činiti sa haškim optuženicima.

"Zakon ove zemlje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kaže da svi koji su optuženi pred Haškim tribunalom moraju da budu uhapšeni i izručeni Haškom tribunalu. Vlada koja ne poštuje zakone zemlje u problemu je sa samom tom zemljom i tu nema nikakve dileme. Sa Haškim tribunalom se mora saradjivati i tu je tačka", naveo je Tadić.

Na pitanje da li su opravdana očekivanja da će pobeda Džordža Buša na američkim predsedničkim izborima poboljšati poziciju Srbije u pregovorima o Kosovu i u saradnji sa Haškim tribunalom, predsednik Tadić je ocenio da nema razloga za "dramatični optimizam". "Amerika neće odustati od svojih zahteva ili principa, a to su: saradnja sa Haškim tribunalom, ispunjavanje medjunarodnih standarda... Što ih ranije ispunimo to će biti bolje za nas", ocenio je Tadić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.