Izvor: B92, 16.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Hapšenje ili dokaz

Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da će haški optuženik Ratko Mladić biti uhapšen, ako je u Srbiji.

"Ako Mladić nije u Srbiji, bićemo u prilici da ponudimo valjane dokaze o tome", rekao je Tadić novinarima posle otvaranja skupa Partije evropskih socijalista u Beogradu. Komentarišući jučerašnju akciju potrage za Mladićem, Tadić je kazao da se svakog dana kreće u opsežne akcije na otkrivanju i hapšenju preostalih haških optuženika, kako bi Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ispunila svoje obaveze.

Obaveze prema Tribunalu su ujedno preduslov za nastavak evropskih integracija. Biće učinjeno sve da proces saradnje sa Haškim tribunalom bude okončan jer je bilo kakvo oklevanje u tome veoma opasno i kontraproduktivno za Srbiju, naveo je Tadić.

Prema njegovim rečima, Srbija se zbog nesaradnje sa Hagom može decenijama udaljiti od članstva u EU, a za građane bi to značilo udaljavanje od boljeg života.

Predsednik Srbije je takođe ukazao da Srbija neće odustati od Kosova i Metohije, kao što nikada neće odustati ni od članstva u Evropskoj uniji. "Srbija, a time i Kosovo i Metohija, je deo evropskih bezbednosnih i političkih interesa i zato je Evropa naša krajnja kuća", rekao je on.

Đelić: Rešili smo da sarađujemo s Hagom

Novi potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić, govoreći o poseti evropskog komesara za proširenje Olija Rena Beogradu, rekao je sinoć da će biti odblokirani pregovori o Sporazumu o stabilizaciji.

"Ren dolazi sa tim odličnim vestima u Beograd. To znači da ćemo u roku do nekoliko nedelja, najviše nekoliko meseci, zaključiti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, što je poslednja stepenica pred dobijanje zvaničnog statusa zemlje kandidata za ulazak u EU", dodao je Đelić.

"To je krunski zadatak ove vlade. Da bismo to dobili, moramo da sarađujemo s Haškim tribunalom, a rešili smo da to i uradimo", istakao je on.

Ljajić ostaje na čelu tima

Novoizabrani ministar za rad Rasim Ljajić potvrdio je agenciji Beta da će i dalje biti na čelu Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom.

Ljajić je rekao da će Nacionalni savet nastaviti da radi jer je reč o telu formiranom po Zakonu o saradnji sa Tribunalom.

"Ne treba mešati Nacionalni savet i Savet za nacionalnu bezbednost, čije je formiranje najavljeno. Nacionalni savet je zadužen za odnose sa Tribunalom i sa odbranama i porodicama optuženih", ukazao je Ljajić.

Savet za nacionalnu bezbednost, koji će koordinirati rad službi bezbednosti, baviće se pitanjima bezbednosti zemlje, opasnosti od terorizma, elementarnim nepogodama, a jedna od oblasti, u okviru koordinacije, biće i saradnja sa Tribunalom.

Mladić i još petorica

Ratko Mladić jedan je od šest preostalih begunaca za kojima se traga zbog optužbi za ratne zločine počinjene tokom sukoba na području bivše SFRJ.

Mladić je optužen za genocid, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine zbog svoje uloge u ratu u BiH. U bekstvu je od 1995, kada je Tužilaštvo Haškog tribunala objavilo optužnicu protiv njega.

Vlada Srbije je jula prošle godine usvojila Akcioni plan za hapšenje Ratka Mladicća. Timom zaduženim za hapšenje najtraženijeg haškog begunca koordiniraju predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić i specijalni tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Od ukupno 161 osobe protiv kojih je Haški tribunal za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji podigao optužnice od svog osnivanja 1993, u bekstvu je još njih šest.

Radovan Karadžić, Goran Hadžić, Vlastimir Đorđević, Zdravko Tolimir i Stojan Župljanin.

Haško tužilaštvo smatra da se Vlastimir Đorđević nalazi u Rusiji. Prema nepotvrđenim informacija u Rusiji se skrivaju i Hadžić i Tolimir. Za Župljanina se, kao i za Mladića, tvrdi da se krije na teritoriji Srbije, dok se za Karadžića sumnja se da se krije na teritoriji Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.