Tadić: DS i dalje čvrsto uz Đelića

Izvor: B92, 03.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: DS i dalje čvrsto uz Đelića

Boris Tadić (FoNet)

Niš, Beograd, Novi Sad -- Lider DS-a izjavio je da ta stranka i dalje stoji čvrsto iza predloga da budući premijer bude kandidat DS-a Božidar Đelić.

On je rekao da DS preuzima snažnu inicijativu za formiranje vlade i da je za njega veliko ohrabrenje što se Demokratska stranka Srbije tokom jučerašnjih pregovora složila sa načelima i principima funkcionisanja buduće vlade i njenim prioritetnim zadacima.

"Nova republička vlada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mora da bude formirana veoma brzo. Jedino je DS predložila mandatara Božidara Đelića i DS i dalje čvrsto stoji iza tog predloga. Posle usaglašavanja principa i ciljeva buduće vlade, predstoje razgovori o mandatima. Ti pregovori biće veoma teški", objasnio je Tadić.

Demokrtska stranka će u narednih nekoliko dana razgovoriti i sa ostalim strankama za koje smatra da im je mesto u vladi. To su G17 plus, Liberalno demokratska partija i stranke nacionalnih manjina.

Govoreći o presudi Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH, Tadić je kazao da posle presude niko više u Srbiji ne može da kaže da je bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, optužen pred Haškim tribunalom, "na slobodi jer čuva interese srpskog naroda".

Srbija ne odlučuje u Kosovu

Predsednik Srbije rekao da je nezavisnost Kosova neprihvatljiva, ali da Srbija ne odlučuje o budućem statusu.

"Mi ne prihvatamo nezavisnost Kosova, ne samo zbog toga što se time ugrožava integritet naše zemlje, već i zbog toga što smo ubeđeni da jedan takav političko-pravni presedan može izazvati destabilizaciju u čitavom regionu", rekao je Tadić na sednici Glavnog odbora DS-a u Nišu.

On je dodao da se mora učiniti sve da se očuva integritet, ali i da se zadrži demokratski i evropski karakter našeg drustva u ovim teškim okolnostima.

"Nesumnjivo je da krajnja odluka o budućem statusu Kosova, na žalost, nije na Srbiji i njenim državnim institucijama, nego je to pitanje internacionalizovano do nivoa Saveta bezbednosti UN i toga mora da bude svestan svaki građanin Srbije", rekao je Tadić.

Mladenović: Možemo sa DS-om, bez Jovanovića

Andreja Mladenović (FoNet)

Isključivanjem Čedomira Jovanovića iz Demokratske stranke otvoren je put za programsku saradnju Demokratske stranke Srbije i DS-a, izjavio je danas agenciji Beta predstavnik DSS-a Andreja Mladenović.

Dodao je da će ta saradnja biti definisana do kraja pregovorima o budućoj vladi. "Ideje Čede Jovanovića ne samo da su suprotne programskim načelima DSS-a, nego se radi o destruktivnim idejama, pre svega kada je reč o razbijanju Srbije i otimanju naše teritorije", rekao je Mladenović.

On je rekao da DSS u razgovorima o formiranju nove vlade Srbije "insistira isključivo na programskim načelima", i da će u narednim razgovorima do kraja biti definisana sva programska pitanja rada buduće vlade.

Korać: Dilema oko premijerskog mesta

Žarko Korać, predsednik Socijaldemokratske unije, jedne od stranaka okupljenih oko Liberalno-demokraske partije izjavio je da je jasno da će vladu Srbije činiti Demokratska stranka, Demokratska stranka Srbije, G17 plus i neke manjinske partije.

"Koalicija oko LDP-a je rekla da bi vladu u koju bi ona ušla činila DS i stranke manjina. To bi bila manjinska vlada i nije nimalo realna", kazao je predsednik Socijaldemokratske unije.

On smatra da je u praksi od samog početka jasno da te tri stranke imaju dovoljno poslaničkih mesta da formiraju vladu i da će im se pridrudžiti i neke manjinske stranke kao što je Savez vojvođanskih Mađara.

Predsednik SDU kaže da još nije rešeno mesto premijera između DSS i DS: "Pauza u pregovorima je iskorištena za rovovsku borbu u javnom mnenju da premijersko mesto pripadne ili jednoj ili drugoj stranci".

SVM bliži odluci da ne učestvuje u radu nove vlade

Visoki funkcioner Saveza Vojvođanskih Mađara Tamaš Korhec reka da je ta stranka bliža odluci da ne učestvuje u novoj vladi Srbije, bez obzira na to što je moguće da će podržavati Vladu u Skupštini Srbije.

Korhec je za televiziju "Panonija" rekao da su za SVM prihvatljiva oba kandidata za premijera.

"Ako postoji dogovor oko zajedničkog programa u kojem je najvažniji cilj ekonomski napredak zemlje i priključenje evroatlantskim integracijama, onda nam je svejedno koji će kandidat biti premijer", istakao je on.

Stojiljković: Dogovor očekivati brzo

Profesor na fakultetu političkih nauka Zoran Stojiljković predviđa da vrlo brzo treba očekivati koalicioni dogovor oko strateških i kadrovskih pozicija i da će stranke biti mnogo spremnije na kompromise zbog pritiska građana, ali i ključnih predstavnika međunarodne zajednice.

"To prepoznajemo u činjenici da se već govori o četiri ili pet ključnih elememenata programskih, za koje sastavljaji vladu od saradnje sa Hagom, evropskih integracija do strategije privrednog razvoja zemlje. I sa druge strane kroz to da se sa mnogo sa mnogo više opreza i takta ulazi u pregovore oko kadrovskih rešenje, gde je jasno da su kroz neke vrste bodovanja podeljene pozicije i da ko dobije premijersko mesto on ne može računati na pozicije zamenika premijera i ključna stožerna ministarstva", objašnjava Stojiljković.

Kosovo, ali i sve češće pominjana deklaracija o Srebrenici, po mišljenju Stojiljkovića, biće važan deo pregovora.

"I Kosovo i reakcija na ono što se nakon presude Haškog tribunala dešava oko BiH i ocene ovih događaja jako komplikuje i intenzivira ove dogovore, traži dodatnu spremnost da se postigne kompromis i u jednom i u drugom dokumentu. Ali to neće produžiti, po mom mišljenju, dolaženje do sastava vlade", kaže Stojiljković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.