Izvor: B92, 17.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Buduću vladu vodiće DS

Vrbas, Beograd, Sombor -- Predsednik Srbije i DS-a Boris Tadić rekao da će buduća vlada Srbije imati pravi evropski karakter.

"Glavne teme parlamentarnih izbora u Srbiji su bolji život, bolja plata, bolja penzija, veće mogućnosti i bolja izvesnost za građane i svi koji hoće ove izbore da pomere na lažne istorijske teme, ne žele dobro građanima Srbije", rekao je Tadić građanima u centru Vrbasa.

"U prva tri meseca mi moramo da nastavimo pregovore o stabilizaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i asocijaciji, znači o procesu pridruživanja. Do kraja 2007. godine ili početkom 2008. godine moramo da dobijemo status zvaničnog kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i na kraju tog mandata mi moramo da budemo potpuno spremni za priključenje Evropskoj uniji", rekao je Tadić.

On je kazao da su četiri godine jako kratak period za tu agendu: "Mi smo od 5. oktobra do danas mnoge dane i godine izgubili, a da nismo, bili bismo kao Rumuni i Bugari - za Novu godinu u Evropskoj uniji i bilo bi nam bolje".

"Neprihvatljiva politika laži i obmana SRS i SPS"

Predsednik Srbije Boris Tadić je rekao da je dužnost političara i svih državnih institucija da se ponašaju odgovorno i da građanima govore istinu.

"Politika laži i obmana je neprihvatljiva, a radikali i socijalisti danas ponovo lažu građane, kao što su to činili dok su bili na vlasti 1990-ih godina i kada su ih obmanjivali da su pobedili NATO 1999. godine i sačuvali Kosovo i Metohiju", rekao je Tadić.

Kako je saopšteno iz Tadićevog kabineta, on smatra da Kosovo danas mora sa se izvlači iz nezavisnosti, zbog pogubne politike 1990-ih i ukazao da Srbija danas ima jedinstvenu strategiju prema Kosovu.

Odgovarajući na optužbe Srpske radikalne stranke zbog susreta sa predsednikom privremene kosovske vlade Agimom Čekuom, Tadić je rekao da dolaze od lažnih patriota, a da je taj susret bio slučajan.

Tadić je podsetio da je Srbija od samog početka pregovaračkog procesa tražila direktan dijalog kako bi se poboljšao život Srba na Kosovu.

"Ne biram onog s kim ću pregovarati, nego druga strana s kojom pregovaram. Nismo razgovarali, niti pregovarali ni o čemu. Šteta je što nismo bili u prilici da pregovaramo, da malo rešavamo probleme naših sunarodnika na Kosovu što dobrim delom zavisi od gospodina Čekua, a na žalost ne zavisi od naše vlade, zato što naše institucije ne mogu da budu prisutne na Kosovu zbog 1999. i Vojnotehničkog sporazuma, koji su neki drugi ljudi potpisali, oni koji su nas i uveli u situaciju da moramo da se borimo protiv nezavisnosti Kosova i u situaciju da moramo da potrošimo grdne godine da branimo suverenitet i integritet naše zemlje zato što su oni vodili takvu politiku".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.