Izvor: Nezavisne Novine, 23.Apr.2018, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: BiH nije uvela nikakve sankcije Rusiji, tako će biti i ubuduće

SARAJEVO - Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić rekao je danas u Sarajevu da BiH nije uvela nikakve sankcije i restriktivne mjere Rusiji i da će tako da bude i ubuduće.

Tadić je u izjavi medijima sa predsjednikom Savjeta Federalne skupštine Rusije Valentinom Matvijenko istakao da je stav BiH da međunarodne probleme treba rješavati u skladu sa pravilima međunarodnog prava i poretka, te da sve ostalo nije dobra alternativa.

Tadić >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << je naglasio da Rusija ima principijelan stav kada je riječ o poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i aktivan stav u Savjetu za sprovođenje mira u BiH, odnosno Savjetu bezbjednosti UN o tome.

"Mi smatramo da glavni sadržaj naših odnosa treba da bude u vezi sa ekonomijom, pravosuđem, međusobnom podrškom u oblasti nauke i obrazovanja, kulture i bezbjednosti", naveo je Tadić.

Prema njegovim riječima, postoji obostrani interes za čvršće i bolje odnose parlamenata i obje zemalje u cjelini, posebno na multilateralnim i bilateralnim planovima koji omogućavaju svim predstavnicima BiH i Rusije da sarađuju na dobrobit ovih zemalja.

Matvijenko je istakla da je BiH važan partner Rusiji na Balkanu i da je Rusija zainteresovana za uzajamno korisnu saradnju sa dva entiteta, tri konstitutivna naroda i cijelom BiH.

Ona je navela da je trgovinska razmjena BiH i Rusije prošle godine porasla za 44 odsto.

"Saglasili smo se da postoje veliki neiskorišćeni resursi u okviru naše saradnje i da bi trebalo da uložimo napore radi suštinske diversifikacije naše robne razmjene koji će da bude od koristi za dalji razvoj i unapređenje saradnje", istakla je Matvijenko.

Prema njenim riječima, ruske kompanije investiraju u privredu BiH, a posebno u modernizaciju prerade nafte.

Ona je naglasila da ruska kompanija "Zarubežnjeft" zapošljava mnogo ljudi u BiH i da je veliki poreski platiša.

"Drago nam je da se aktivno vodi politički dijalog na relaciji ministarstva inostranih poslova dvije zemlje, kao i da se odvija uzajamno korisna komunikacija u vezi sa razvojem ekonomske saradnje i zajedničkog djelovanja ministarstava, odgovarajućih zajedničkih tijela, i okviru međuvladinog komiteta za trgovinsko-ekonomsku i naučno-tehničku saradnju", naglasila je Matvijenko.

Ona je navela da je bilo riječi i o pitanju razvoja humanitarne saradnje i unapređenja zajedničkog djelovanja u sferi nauke i kulture.

Matvijenko je dodala da su na zajedničkom sastanku ruske delegacije i predstavnika Parlamentarne skupštine BiH razmotrene konkretne sfere saradnje dvije zemlje.

"U naše nemirno vrijeme parlamentarni dijalog je potrebniji nego ikad", konstatovala je Matvijenko.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.