Izvor: B92, 15.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Bez kakofonije i oklevanja

Beograd -- Boris Tadić kaže da ne postoji dogovor s Vojislavom Koštunicom o premijerskom mestu posle izbora 21. januara.

Predsednik Demoratske stranke i predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u emisiji Utisak nedelje TV B92 da nije bilo dogovora s predsednikom Demokratske stranke Srbije i premijerom Vojislavom Koštunicom da, u slučaju da demokrate formiraju Vladu s DSS-om, mesto premijera pripadne Koštunici. On je kritikovao i događaje na proslavi Nove godine po starom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kalendaru.

Govoreći o dočeku Nove godine po starom kalendaru u Beogradu, koji je organizovala koalicija DSS-Nova Srbija, Tadić je rekao da je Vlada pokazala da dobro poznaje publiku Svetlane Ražnatović, koja je pevala na dočeku.

"Moram nešto da kažem kao ljudsko biće i predsednik Srbije. Da se na jednom takvom koncertu, koji organizuje jedna politička stranka, pojavi pevač koji vređa i optužuje, u ovom slučaju Čedomira Jovanovića, to je nešto najvulgarnije što sam mogao da vidim, za mene je to neshvatljivo. Javno osuđujem taj gest, to nas ponovo uvodi u ta balkansku kakofoniju, prošlost i sukobe", kaže Tadić.

Među pesmama na dočeku našla se jedna posvećena Čedomiru Jovanoviću, lideru Liberalno-demokratske partije, u kojoj je on opisan kao narkoman. Autor i izvođač numere je Bora Đorđević, pevač grupe Riblja čorba.

Sem o izborima, Tadić je u emisiji govorio o saradnji Srbije s Haškim tribunalom i rekao da bi Srbija bila u mnogo boljoj poziciji u pregovorima o statusu Kosova da je uhapsila Ratka Mladića.

"Ako završimo saradnju s Haškim tribunalom kada je reč o Mladiću, mi više nećemo imati problem. Da smo završili saradnju s Tribunalom pre početka pregovora o Kosovu, naša pregovaračka pozicija bi bila pet puta bolja, bili bismo u mnogo boljoj poziciji nego što smo sada", kaže on.

"Mi smo sada u boljoj situaciji nego kada smo počinjali pregovore jer su tada skoro sve članice Kontakt grupe bile stava da je nezavisnost Kosova apsolutno neizbežna, a sada već počinju komešanja, što ne znači da su bliže stavu da je suštinska autonomija rešenje. To važi i za saradnju s Haškim tribunalom, trebalo je na vreme da završimo taj posao, a ne da oklevamo", rekao je Tadić.

Đilas: Organizatori da se ograde

Dragan Đilas kritikovao je organizatore proslave Nove godine po starom kalendaru zbog vređenja Čedomira Jovanovića.

Funkcioner Demokratske stranke kritikovao je organizatore proslave u Beogradu, koaliciju Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije, jer se nisu ogradili od vređanja lidera LDP-a.

"Mislim da je strašno ono što se desilo na tom koncertu. Bez obzira na stavove koje svako od nas može da ima o ljudima koji se bave politikom, nedopustivo je da se takav događaj pretvori u vređanje, bez ikakve ograde organizatora", rekao je Đilas.

Đilas je rekao da ne zna ko je sve od političara bio prisutan tokom recitacije Bore Đorđevića, ali da svako ko je bio tu, a nije se ogradio, snosi deo odgovornosti. "Organizatori, ako se ne ograde, a to sam očekivao još juče, prihvataju takav vid obračuna s političkim neistomišljenicima", kaže Đilas.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.