Tadić: Akcija davanja krvi bez prekida

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jun.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Akcija davanja krvi bez prekida

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da akcija dobrovoljnog davanja krvi mora postati nacionalna i da nikada ne sme da bude prekinuta.

"Ova akcija nikada ne sme da bude prekinuta, mora postati nacionalna, jer se davanjem krvi i donacijama drugih organa, koštane srži, ljudi povezuju u lepu nisku dobrih namera i upućujemo nešto od sebe ljudima koje ne poznajemo, što je vrhunski stepen solidarnosti", rekao je Tadić na svečanosti u Crvenom krstu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srbije, povodom Svetskog dana davalaca krvi.

On je pozvao sve javne ličnosti da učestvuju u akcijama koje organizuje Crveni krst Srbije.

Predsednik Srbije je uručio priznanja predstavnicima opština koje su motivisale više od pet odsto svog stanovništva da daju krv i obećao da će uvek biti deo tih akcija.

Akcija davanja krvi kao porodični čin

Tadić je sugerisao vodećim ljudima te organizacije da pokušaju da organizuju akcije davanja krvi čitavih porodica, ocenivši da, ako se jedna takva manifestacija pojedinca pretvori u porodičnu, onda to postaje tradicija čitavih porodica.

On je ocenio da bi se na taj način dobio novi kvalitet, ali i bolji rezultat u akcijama dobrovoljnog davanja krvi i dodao da analize pokazuju da je u opštinama gde je broj davalaca krvi prešao pet odsto, jedan od najboljih svetskih rezultata.

"Sa druge strane, vidim da nije dobra regionalna zastupljenost davalaštva krvi, što znači da kada idemo prema jugu treba pojačati te akcije. Ako investiramo, treba da investiramo u ljudske vrednosti, načine ponašanja i opredeljenost da učesvujemo u ovakvim akcijama", rekao je Tadić.

I predsednik u promociji davalaštva krvi

Predsednik Srbije je predložio rukovodiocioma Crvenog krsta "da upotrebe i njega tako što će zajedno otići na jug Srbije i promovisati dobrovoljno davanje krvi".

Tadić se zahvalio svim opštinama koje su uspele da ovu akciju podignu na svetski i evropski standard i priznanja "Najhumanija sredina" uručio predstavicima organizacija Crvenog krsta beogradskih opština Savski venac i Stari grad, zatim opština Bački Petrovac, Novi Sad, Kanjiža, Bačka Palanka i Bač.

Svečanosti je prisustvovao i ministar zdravlja Tomica Milosavljević, a predsednik Crvenog krsta Srbije Dragan Radovanović zahvalio je predsedniku Tadiću na prisustvu rekavši da je on priv šef države koji je u 132 godine postojanja te organizacije došao u posetu.

On je podsetio da je Tadić prošle godine prvi put došao u prostorije Crvenog krsta Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Tadić: Akcija davanja krvi mora postati nacionalna

Izvor: Politika, 16.Jun.2008

Predsednik Srbije uručio priznanja „Najhumanija sredina” predstavnicima opština Savski venac, Stari grad, Bački Petrovac, Novi Sad, Kanjiža, Bačka Palanka i Bač ..Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je juče da akcija dobrovoljnog davanja krvi mora postati nacionalna i da nikada ne sme...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.