Tabaković: Uspeh NBS će se meriti povećanjem zaposlenosti

Izvor: Blic, 27.Jan.2013, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tabaković: Uspeh NBS će se meriti povećanjem zaposlenosti

Cilj Narodne banke Srbije (NBS) nije da jedina i sama bude uspešna, već da njen uspeh bude meren boljim životom i višim standardom, koji je jedino moguć ako bude povećan broj zaposlenih, rekla je Jorgovanka Tabaković, guverner NBS.

- To nije naš direktan posao, ali indirektno jeste naš cilj, pored onog osnovnog - da u srednjem roku držimo inflaciju u granicama četiri plus minus 1,5 odsto, a kolateralna posledica toga jeste i stabilnost kursa koji nije fiksni, ali ne smemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da dozvolimo da njegove oscilacije budu oštre - rekla je ona.

Ona je rekla da bi sve mere ekonomske politike trebalo da budu usmerene na povećanje privredne aktivnosti i da u Srbiju dođe što više direktnih, "grinfild" investicija.

- NBS će tome doprineti najbržim mogućim davanjem svih rešenja, dozvola, licenci i odluka svima onima čije privredne aktivnosti idu preko bilo koje službe centralne banke - naglasila je Tabaković.

- Podržavanje svih projekata sa koje god strane dolazili, ako su dobro osmišljeni i ako dugoročno daju efekte su naš zajednički posao i nije važno ko u kojoj instituciji radi, kako se preziva i kakva mu je stranačka pripadnost - dodala je ona.

Ona je napomenula da se iz njenog odgovora prepoznaju "primedbe onima kojima smeta to što će neko doći da zaseje njivu koja je zaparložena godinama" i "što će neko platiti zakup zemljišta na koje neko nije godinama plaćao zakup".

Guverner NBS je ocenila i da je za Srbiju izuzetno važno da dobije novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

- Taj dogovor ne mora i ne treba da znači novo zaduživanje kod te međunarodne finansijske institucije - ocenila je Tabaković i objasnila da bi saradnja sa MMF-om, u vidu aranžmana iz predostrožnosti, trebalo da pokaže da ta institucija ima uvid u sve bilanse države i da doprinese poboljšanju kreditnog rejtinga i nižim troškovima zaduživanja Srbije.

Ona je najavila i da će MMF pružiti podršku NBS tako što će zajednički organizovati konferenciju pod nazivom Beogradska inicijativa, najverovatnije krajem februara, na kojoj će biti reči o izazovima koje kriza postavlja pred bankarski sektor u Srbiji.

Rezultati fiskalne konsolidacije koju sprovodi Vlada bi, prema njenim rečima, zajedno sa sistemskim rešenjima u agrarnoj politici i saradnjom sa MMF-om i boljim kreditnim rejtingom zemlje, trebalo da pomognu Narodnoj banci u njenom osnovnom poslu, a to je očuvanje stabilnosti cena.

Guverner je naglasila da bi pre povećanja cena pod kontrolom države svuda gde je moguće trebalo sprovesti uštede "jer svi znamo koliko se i kako komotno troši novac koji se stiče sigurnom naplatom struje, gasa, komunalija, parkinga".

Povezane vesti: Tabaković: Kurs će ostati stabilan tokom cele godine Tabaković: Izbori bi mogli da ugroze ciljanu inflaciju Tabaković: Inflacija će početi da pada polovinom 2013. Tabaković: Bankarski sistem u Srbiji stabilan Tabaković: Inflacija na kraju godine iznad deset odsto

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Uspeh NBS - povećanje zaposlenosti

Izvor: B92, 27.Jan.2013

Beograd -- Cilj NBS nije da jedina bude uspešna, već da njen uspeh bude meren boljim životom i višim standardom...A taj viši standard je jedino moguć ako bude povećan broj zaposlenih, rekla je Jorgovanka Tabaković, guverner NBS..."To nije naš direktan posao, ali indirektno jeste naš cilj, pored...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.