Tabaković: Da vidim ko će da me natera da trošim rezerve i štampam novac?

Izvor: Blic, 06.Avg.2012, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tabaković: Da vidim ko će da me natera da trošim rezerve i štampam novac?

Jorgovanka Tabaković, kandidat za guvernera Narodne banke Srbije, izjavila je danas da je MMF dobrodošao makar kao kontrolor i savetnik u vođenju monterane politike a da će, s obzirom krizu u kojoj se nalaze javne finansije, verovatno biti potreban i kreditni aranžman sa tom institucijom za podršku budžetu.

- Dobrodošli su kao kritičari, savetnici i saradnici, ali treba da budu svesni da je sve što kažu savet, i da ne očekuju da će ti saveti biti bezuslovno prihvatani >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << - rekla je Tabakovićeva.

Na pitanje novinara kako će sprečiti korišćenje deviznih rezervi za finasniranje privrede, ona je odgovorila upitavši "ima li iko pravo da rezerve banaka kod NBS daje privredi bez njihovog odobrenja?"

- Da vidim ko će da me natera na trošenje devizinih rezervi i na štampanje novca - odgovorila je Tabaković.



Tabaković nije govorila o konkretnim merama

Tabakovićeva je istakla da će cilj NBS biti očuvanje monetarne stabilnosti i kontrola bankarsko sektora, kako se "nikad više ne bi ponovila Agrobanka", koju je država dokapuitalizovala sa 90 miliona evra i preti joj da u arbitraži izgubi još 100 miliona evra.

Upitana koji će biti njen prvi korak u stabilizaciji kursa dinara u odnosu na evro, ona je rekla da će se o konkretnim merama i o tome šta će biti prioritet kad je kurs u pitanju govoriti kad bude imala precizne bilanse.

Prvi potez smanjenje plate

Tabaković je najavila da će joj prva mera nekon što stupi na tu funkciju biti da smanji platu samoj sebi.

- Svi imaoci javnih sredstava, a ne samo korisnici budžeta, moraće da drže pare u trezoru tako da novac kojim raspolažu bude vildjiv da se ne bi dešavalo da neke institucije imaju rezerve novaca u fioci, dok se država zadužuje pod nepovoljnim uslovima - rekla je Tabakovićeva, koja je kao primer navela Agenciju za kontrolu letenja "koja rasopolaže stotinama miliona evra koji su van trezora".

Tabaković je istakla da će biti guverner svih građana, te da će NBS biti nezavisna kao nikad do sada od bilog kog pojedinačnog interesa i političkog uticaja.

Povezane vesti: Devizne rezerve NBS u junu smanjene na 10,49 milijardi evra

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.